Няма данни замърсяването на въздуха в Русе да влияe на

...
Няма данни замърсяването на въздуха в Русе да влияe на
Коментари Харесай

Повишава се заболеваемостта от рак на белия дроб при жените в Русенско

Няма данни замърсяването на въздуха в Русе да влияe на растежа на раковите болести в района. Това съобщи доктор Камен Кожухаров, шеф на Комплексния онкологичен център. Според Националния раков указател за 2015 година дамите в Русе са преди всичко по рак на гърдата и на маточната шийка, само че увеличение на белодробните карциноми няма.

Русе

Според статистиката броят на новорегистрираните заболели в Русе остава непрекъсната големина през последните години. Мъжете най-често се разболяват от рак на белия дроб, само че Русе е на 12-о място. При дамите е на 15-о, макар че доктор Камен Кожухаров означи, че там се следи покачване. Според него това не се дължи на замърсен въздух.
доктор Камен Кожухаров – шеф на Комплексния онкологичен център в Русе
„ 2015, 2016, 2014 – за тия 3-4 години се е повишила три пъти заболеваемостта от рак на белия дроб при дамите. В същото време статистиката демонстрира, че дами тютюнопушачи кой знае какъв брой не са се появили повече… И стоях и си мислих… и това, до което стигнах, до извода – битовата химия и козметиката. Жените употребяват повече битова химия и козметика, огромна част от тях употребяват незнайна козметика. “
Д-р Кожухаров призна обаче, че по заболеваемост от рак на гърдата и на маточната шийка Русе е на водещо място. Според него това е поради по-добрата профилактика и по-активното събиране на данни, за разлика от други райони на страната – като Кърджали, където записаните са 168 на 100 хиляди – със 100 по-малко в сравнение с в Русе.
доктор Камен Кожухаров – шеф на Комплексния онкологичен център в Русе
„ Ние имаме интензивно събиране тука, има хора, които работят в Разград и Силистра, и в Русе, за спомагателна информация. “
Д-р Кожухаров сподели още, че в Русенския онкологичен център се водят на доклад 19 000 заболели и броят им пораства. Това, по думите му, е, тъй като от ден на ден хора с рак съумяват да се излекуват и живеят по-дълго.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР