"Няма данни за лица, инфектирани с коронавирус чрез храна -

...
"Няма данни за лица, инфектирани с коронавирус чрез храна -
Коментари Харесай

Проф. Веселка Дулева: Няма как да се заразите с COVID-19 от храна

"Няма данни за лица, инфектирани с ковид посредством храна - смята се, че потреблението е безвредна, само че при едно изискване: съблюдаване на положителните хигиенични практики като извършване на покупки с маска, стерилизация на ръцете и поддържане на непорочност както в магазина, по този начин и по-късно у дома ", съобщи пред БТВ началникът на отдел "Храни и хранене " в Националния център по публично здраве проф. Веселка Дулева.
Всички огромни експертни организации - Европейският орган по сигурността на храните, Центърът по оценка на риска в Германия, Центърът по надзор на заболеваемостта в Съединени американски щати и Европа смятат, че това е невероятно ", акцентира тя.
По думите ѝ върху повърхности вирусът може да преживее към 3 часа, като дори тези резултати са постигани най-вече в строго следени откъм светлина, температура и мокрота условия. Затова при предпочитание можем да вършим 3-часова "домашна карантина " на закупеното от магазина, а по-късно плодовете и зеленчуците се мият под течаща вода без сапун и дезинфектант.
За да се болестите от месо, обработено преди този момент от болен човек, би трябвало потреблението да е без топлинна обработка и да е директно след попадането на вируса върху него, което е доста малко евентуален сюжет.
Миялната машина е задоволителна отбрана за приборите за хранене след използването им, само че при липса на сходен апарат е добре вилици, ножове и лъжици да престояват по 5 минути със сапун преди да бъдат изплакнати добре.
По мотив появилите се информации от Китай за открит ковид в замразени храни, проф. Дулева означи, че става дума за 22 проби от общо 1 700 000 и то с равнища, които не могат да заразят човек.
По думите ѝ все още няма храна, за която е потвърдено, че стопира ковид. Балансираната диета, обаче, укрепва имунитета, което е потребно против всички заболявания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР