Няма данни за хоризонтално предаване на коронавирус от бременната майка

...
Няма данни за хоризонтално предаване на коронавирус от бременната майка
Коментари Харесай

Предава ли се коронавирусът от бременната майка на плода?

Няма данни за хоризонтално предаване на ковид от бременната майка на плода.

На този стадий обаче в статистиката са регистрирани прекомерно малко случаи, с цел да има изрично умозаключение. Не е ясно и какви биха били последствията за нероденото бебе при вероятно заразяване. Бъдещите майки е належащо да бъдат изключително деликатни, поучават експертите от профилираната университетска акушеро-гинекологична болница „ Селена “.

Превантивните ограничения са наложителни, както и търсенето на здравна помощ при признаци – висока температура, кашлица или затруднено дишане.



Коронавирусните инфекции предизвикват остри респираторни синдроми и могат да причинят тежки неподходящи резултати върху бъдещите майки. Потенциална заплаха e опцията за импровизиран аборт, прибързано раждане, закъснение в развиването на плода или съдбовен край за майката. Засега в международен мащаб има данни единствено за едно умерено тежко заболяване от COVID-19 на бременна жена в тридесета гестационна седмица. Бъдещата майка е подложена на белодробна вентилация, бебето е родено по неотложност със секцио. В момента майката е в положително положение. Останалите случаи на бременни с ковид са със признаци с невисок интензитет и без отражение върху бременността.

Всяка бъдеща майка, която е пътувала в страна, наранена от COVID-19 през последните 14 дни или е имала непосредствен контакт с пациент с доказана зараза, е належащо да бъде тествана за вируса. Бременните дами с доказани позитивни лабораторни резултати за вируса, които нямат признаци, е належащо да останат под домашна карантина за не по-малко от 14 дни. Пациентките, които се възвръщат от леко заболяване, е належащо да бъдат следени със особено внимание от експерт след изцеление от вируса. Акушер-гинекологът е належащо да следи за закъснение растежа на плода.

На база международните рекомендации към медицинските лица, работещи с бременни дами, експертите в УСБАЛАГ „ Селена “ са подготвени с логаритъм за реакция при случаи на коронавирусни инфекции. Бременните дами с пневмония вследствие COVID-19 е належащо да бъдат приети в болница в лечебно заведение от трето равнище на подготвеност и да се следят от екип от експерти. При съществуване на данни за сепсис, пациентката е належащо да бъде преместена в поделение за интензивна грижа. Критериите, които се следят от експертите, са съществуване на ниско кръвно налягане (горната граница е под 100mmHg), ускорено дишане (дихателната периодичност по-голяма от 22 вдишвания в минута) и оценка на съзнанието по Glasgow Coma Scale.

За бременните дами с доказана зараза, изборът на периода за раждане би трябвало да бъде изработен самостоятелно съгласно гестационната седмица на бременността, положението на майката и данните за положението на плода. Препоръчва се когато е допустимо раждането да се направи естествено с индукция. Ако майката е прекомерно изтощена от вирусната зараза, е допустимо да се наложи инструментално раждане.

Вече родилата майка с позитивна проба за COVID-19 би трябвало да бъде изолирана от бебето до момента в който признаците на вируса отшумят изцяло, само че за не по-малко от 14 дни. През този интервал се предлага кърменето да се реализира с защитна маска и прецизна стерилизация на ръцете. За понижаване на риска, някои експерти предлагат кърмата да се изцежда и да се дава на бебето с шише. Няма данни за предаване на вируса посредством кърмата.



Novini.bg ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния китайски ковид в действително време:

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР