Няма да ви кажа на колко съм години, казва през

...
Няма да ви кажа на колко съм години, казва през
Коментари Харесай

Бедността в България и Румъния подхранвала проституцията

 " Няма да ви кажа на какъв брой съм години ", споделя през смях Щефани Клее. Всъщност тя е на 58 години и е основателка на Федералното съдружие за полови услуги. Клее е гласът на половите работнички и служащи в Германия. “Политиката съзнателно ни заобикаля по време на ковид. Никой не се интересува какво се случва с нас. А ние сме най-малко също толкоз значими, колкото и фризьорите ", споделя тя.

Висшият административен съд в Мюнстер анулира възбраната за оказване на половите услуги в немската провинция Северен Рейн-Вестфалия. И в множеството други провинции секс-работниците получиха право да се завърнат на работа. “Мнозина не знаеха дали ще оцелеят след карантината. Те нямаха спестявания и трябваше да взимат пари назаем ", споделя Клее. Особено комплицирано е ситуацията на дамите от Източна Европа. “Някои от тях даже са плащали налози тук, само че все пак не получават даже и обществени помощи ".

Сексуалните услуги бяха под карантина

Сферата на половите услуги бе една от най-губещите по време на пандемията. На 16 март всички провинции не разрешиха този тип услуги.

Публичните домове, частните клубове, сауните - всичко беше затворено. Много източноевропейки в това време напуснаха най-големия коптор в Европа - “Паша " в Кьолн, който разгласи неплатежоспособност. Част от дамите потеглиха назад към родните си страни. Други останаха и оферират секс-услуги онлайн, неведнъж нелегално и без никакви осигуровки.

Преди 20 години Щефани Клее печели делото, което завежда, за да си извоюва право на заплата. По този метод тя проправя пътя и към легализирането на проституцията. " Проститутките в този момент са в положение легално да изкарват своите пари ", споделя Ане Росенбах от Социалната работа на католическите дами към “Каритас ". Заради пандемията тази година тя поучава доста повече проституиращи от предходни години - обезпечава пакети с храна, оказва помощ в попълването на документи за обезщетение при безработица, утешава.

С горделивост тя споделя за един сполучлив план в Кьолн, където има обособено място на улицата, предопределено за полови услуги. Там има тоалетни, душове и автомати за храна. От 20 години планът се поддържа от всички партии в локалното ръководство, обществените служби също оказват поддръжка.

Борба против бедността

" Забележителното е, че през всичките години съвсем в никакъв случай не е имало случаи на принуждение ". Има и организации, които дават информация за болесттите, излъчени по сексуален път, и оказват помощ на тези, които желаят да се откажат от проституцията ", споделя Росенбах. Проституиращите се отхвърлят от секс-услугите, когато разполагат с друга вероятност.

През 2001 година немският Бундестаг одобри Закона за проституцията. Неговата цел бе да усъвършенства правния и обществен статус на проституиращите. Ане Росенбах знае кои са идващите стъпки, които би трябвало да бъдат подхванати: “Трябва да се води битка против бедността в България и Румъния, с цел да се пресуши проституцията ", споделя тя пред " Дойче Веле ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР