Няма да участваме в опити за съставяне на правителство с

...
Няма да участваме в опити за съставяне на правителство с
Коментари Харесай

ГЕРБ отговориха на ПП-ДБ: Няма да участваме във втори и трети мандат, отиваме на избори

Няма да участваме в опити за сформиране на държавно управление с втория и третия мандат. Нека българските жители, посредством избори, решат кой и по какъв начин би трябвало да ръководи България. Така партията на Бойко Борисов публично дадоха отговор на предлагането за общ, народен мандат с ПП-ДБ.

В формалния писмен отговор от ГЕРБ-СДС декларират, че в началото контрактуваната ротация е под въпрос, а не е механически детайл.

В адресираното до съпредседателите на ПП-ДБ писмо с решението на Изпълнителната комисия и цялата ПГ на ГЕРБ-СДС се показва, че като спечелили на изборите те са се отказали от това да предложат кабинет в първия мандат и са дали поддръжка за държавно управление с втория мандат на ПП-ДБ.

„ И тъкмо, когато наближи момента за осъществяване на ротацията, която всички считахме за един механически въпрос, пристигнаха и първите знаци за нарушение на предварителните договорености от страна на ПП-ДБ. Внезапно се появи желанието в ППДБ, Николай Денков, с изключение на вицепремиер, да бъде и министър на външните работи, а не и министър на образованието, както е контрактувано “, пишат още от партията на Бойко Борисов.

От ГЕРБ-СДС напомнят хронологията на договарянията и упрекват ПП-ДБ в „ напън “ и „ непоследователност “ и „ политически рекет “, като декларират, че след всичко това е несвоевременно да се предлага реализация на втори мандат с присъединяване на ГЕРБ- Съюз на демократичните сили и с оферти за министър- ръководител в лицето на Мария Габриел или Росен Желязков.

„ След като умишлено взривиха нежното равновесие, потъпкаха доверието, което се опитахме да изградим с тях и се пробваха да ни слагат в условия на тежък интернационален напън, ППДБ не може да чака от нас, че ще оказваме помощ в тази безочлива корист на справедливите публични упования за сигурен, постоянен и заслужен живот в България.

Ние от ГЕРБ- Съюз на демократичните сили постоянно сме били почтени с българските жители, които неведнъж са ни давали своето доверие и на тази база сме управлявали страната само и единствено в полза на хората. И през днешния ден ще бъдем почтени с тях и заявяваме, че ние няма да участваме в опити за сформиране на държавно управление с втория и третия мандат. Нека българските жители, посредством избори решат кой и по какъв начин би трябвало да ръководи България ", показват още от ГЕРБ-СДС.

Готови сме да осъществяваме втория мандат като общ с ГЕРБ-СДС, заяви от парламентарната естрада ген. Атанас Атанасов от " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Той съобщи, че през днешния ден е един заоблачен ден за българската народна власт, само че дали слънцето ще пробие, зависи от тази зала, тъй като другояче ще последва градушка. ПП-ДБ удостоверяваме готовността да осъществяваме този мандат като Национален с парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Готови сме да го създадем при съблюдаване на уговорките, които взаимно поехме преди девет месеца. Премиер - взаимноприемлива кандидатира, излъчена от ГЕРБ-СДС. Запазване на сегашната конструкция на Министерски съвет. Това не е покана за договаряния, съобщи Атанасов.

" Това е предложение с израз на подготвеност да осъществим уговорките, които обществено поехме преди 9 месеца ”, уточни още Атанас Атанасов.

Ето цялото предложение на ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС:

" По Конституция следва да бъде връчен втори изследователски мандат за сформиране на държавно управление. По решение на Парламентарната група на Коалиция “Продължаваме смяната - Демократична България ” и органите на партиите в обединението, ние удостоверяваме готовността си да осъществяваме този мандат като народен, надлежно общ, с Парламентарната група “ГЕРБ - Съюз на демократичните сили ”. Готови сме да го създадем при съблюдаване на уговорките, които поехме взаимно преди 9 месеца в следните рамки:

● Подписване от ръководителите на двете парламентарни групи на Споразумението, съдържащо съответни гаранции за промени в правосъдната система, регулаторите и службите за сигурност с ясни дати за изпълнение;

● Министър-председател: взаимноприемлива кандидатура, излъчена от Парламентарната група “ГЕРБ-СДС ”;

● Състав: актуалният състав на Министерски съвет (МС), доколкото в границите на договарянията за осъществяване на първия мандат се откри, че страните не могат да реализират единодушие за промени в състава, по този начин както се изисква според първичните ни взаимни задължения за образуване на ротационно ръководство и в проектоспоразумението;

● Структура: опазване на досегашната конструкция на Министерски съвет.За да поясним – това не е покана за спомагателни договаряния отвън посочената рамка. Това предложение е израз на подготвеност да осъществим уговорките, които поехме обществено преди 9 месеца. Имаме парламентарен, политически и цивилен дълг да предложим реалистична формула за попречване на нова парламентарна рецесия и го вършим. Дългът
към България ни кара да сме виновни и да използваме и последния късмет, който ни дава Конституцията и да създадем финален опит да не хвърляме страната в рецесия и поредност от избори. При отвод ние ще считаме, че сме изпълнили отговорностите си и ще върнем мандата несбъднат на президента. Очакваме формален отговор с Вашето решение до датата на поканата за връчване на втори изследователски мандат от страна на президента. "

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР