Няма да свалим скоро маските, а и не трябва –

...
Няма да свалим скоро маските, а и не трябва –
Коментари Харесай

Експерт: Няма да свалим скоро маските

 Няма да свалим скоро маските, а и не би трябвало – в това е уверен акад. Богдан Петрунов, ръководител на Отделението за медицински науки към Българска академия на науките.

Според него защитните средства и спазването на противоепидемичните ограничения ще останат в действие още дълго време, без значение от резултата от имунизацията.

Същевременно акад. Петрунов не смята, че връщането на учениците в клас е неточност: " Мисля, че това е вярно решение. Има извършени доста огромни изследвания на милиони фамилии, които имат деца от 8 до 12 години и даже от 12 до 18 години. Данните демонстрират, че тези, които са до 12 години, не крият заплаха от разпространяване на инфекцията в по-висока степен, само че в тези от 12 до 18 години има малко по-голям риск за разпространяване, само че той е доста по-малък от този, който крият заведенията за хранене, кафенетата, питейните заведения, нощните заведения и моловете “, разяснява той пред bTV.

Акад. Петрунов показа мнение, че отварянето на фитнесите и търговските центрове е прибързано и е трябвало да се изчака до началото на март, с цел да стартират работа дружно с заведенията за хранене.

Междувременно вирусът се развива от ден на ден и към този момент са открити няколко негови разновидности, измежду които и британския вариант, който се популяризира и у нас.

Петрунов е безапелационен – преболедувалите не трябва да се успокояват, че няма по какъв начин да се заразят наново: " Антителата, които са се получили и клетъчният имунитет, който се е основал по време на първото ви боледуване, не може 100-процентово да ви отбрани по отношение на британския вид, или по отношение на бразилския, или по отношение на южноафриканския. Има късмет да се болестите и повторно да се разболеете “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР