Няма да се затварят хотели, в които евентуално може да

...
Няма да се затварят хотели, в които евентуално може да
Коментари Харесай

Няма да затварят хотели при установяване на зараза с COVID-19

Няма да се затварят хотели, в които вероятно може да бъде установен случай на инфектиран с COVID-19 екскурзиант. В такива обстановки работи логаритъм, утвърден с районните здравни инспекции в страната за уединяване на болните в обособена стая. Това съобщи във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която се срещна с представители на туристическия отрасъл, кмета на града Иван Портних, регионалния шеф Стоян Пасев и представители на контролните институции. 

Според указанията на РЗИ, би трябвало да има проект за деяние във всяко едно място за настаняване в такава обстановка. След като турист с такива симптоми бъде обособен в избраната за задачата стая, незабавно би трябвало да се потърси консултация с доктор. Местата за настаняване с висока категория имат подобен доктор, останалите са длъжни да имат контракт с медицински центрове и лечебни заведения.

Министерството на туризма към този момент е поискало от концесионерите да понижат цените на чадърите и шезлонгите най-малко с 50%. Засега министерството е получило уверения от някои наематели, че плажните такъми на някои линии ще бъдат безвъзмездни, а на други - на напълно алегорични цени. До 1 юни всички концесионери би трябвало да дадат своите оферти към министър Ангелкова. 

" След като получим предложенията им, което ще е преди 1-ви юни, ние ще осведомяваме потребителите по области, какви ще са цените за плажни такъми. Таксите на концесионерите ще бъдат понижени съразмерно на понижаване цените на принадлежностите. Например, ако понижат на 50% цената на чадъри и шезлонги, то с 50% ще им бъде понижена таксата, в случай че ги понижат със 70%, то и таксата им ще е понижена с толкоз. В момента изготвяме точната методика, която ще бъде качена на уеб страницата на министерството и следва до 23 май да бъде призната ", добави министър Ангелкова. 

Предвиждат се и промени за ръководството на плажовете за спазването на здравните условия за обществена отдалеченост, като за един чадър с два шезлонга се изискват 20 кв/м. 

Междувременно стана ясно, че хотелите би трябвало да бдят за спазването на физическа отдалеченост от най-малко 1,5 метра сред хората, а дезинфектанти би трябвало да има на входа на хотела, на рецепцията, до асансьорите, на входа на откритите площи за хранене и развлечения и в преддверието към санитарните възли, както и в зоната с открит басейн. В лоби пространствата местата за сядане би трябвало да са на минимум 1,5 метра едно от друго, а потреблението на асансьорите ще се лимитира до най-малък брой лица.

Изхранването на посетителите ще се реализира единствено в откритите елементи на заведенията за хранене в хотела или на заведенията. Не се позволява самообслужване и директен контакт на гостите с храната. При съществуване на бюфет, храната би трябвало да се подава от чиновник с маска и ръкавици. В същото време дистанцията сред масите би трябвало да е най-малко 1,5 метра. В балнео-, СПА и другите аналогични центровете ще работят единствено басейните, в това число и с минерална вода, при прецизно съблюдаване на санитарно-хигиенните правила.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР