Няма да се учудим, ако в началото на есента покрай

...
Няма да се учудим, ако в началото на есента покрай
Коментари Харесай

Зеленчукът, който помага за влюбване и за куп други неща

Няма да се учудим, в случай че при започване на есента около отрупаните със зеленчуци сергии подминавате аленото цвекло и се насочвате към надалеч " по-безопасните " тиквички, моркови царевица или патладжани.

Дали поради големия избор, или поради характерния землист усет, само че цвеклото постоянно остава незаслужено подценено.

То предлага безчет разновидности да бъде приготвено, а защото в 100 грама се съдържат единствено към 43 калории, този зарзават е подобаващ и за тези, които наблюдават деликатно хранителния си режим.

Рубинения червен цвят на цвеклото в Древна Гърция е носел със себе си редица легенди и зеленчукът се е приемал за мощен афродизиак.

Според гръцката митология Афродита, богиня на любовта и ненадмината хубавица, похапвала алено цвекло, с цел да наподобява неотразима.

В сходни митове има голяма доза истина, освен тъй като цвеклото припомня на човешко сърце, само че и тъй като то е богато на триптофан - жизненоважна аминокиселина, който ускорява метаболизма и ни кара да се усещаме свежи и изпълнени със сили.

А и римляните вярвали, че в случай че мъж и жена ядат от едно и също цвекло, ще се влюбят.

Делфийският пророк на собствен ред споделя, че всяка глава алено цвекло коства толкоз чисто сребро, колкото тежи. Причината е, че на цвеклото се приписват редица съвсем чудодейни свойства като намаление на кръвното налягане и възстановяване на кръвообращението и храносмилането. То е и измежду най-мощните антиоксиданти паралелно до кейла и артишока.

Освен това зеленчукът е богат на манган, цинк и фолиева киселина, съдържа и магнезий, фосфор и витамин Ц. Полезен е против анемия, атеросклероза и хипертония. За болните от диабет цвеклото също е потребно, тъй като съдържа цинк.

При постоянна консумация одобряваният инсулин се усвоява изцяло от организма и работи по-дълго време.

Целият този капацитет на аленото цвекло става явен на френските готвачи при започване на XIX век, когато те обилно стартират да го влагат в салати, супи и други ястия. Неговият сок също се оказва същински балсам от потребни субстанции.

В наши дни аленото цвекло може да се трансформира в същински основен воин на трапезата, който ще съблазнява всеки с апетитния си и живописен тип.

Единственото, което е добре да имате поради, е, че аленото цвекло оцветява всичко, до което се допре, в своя ослепителен червен цвят. Затова е прелестна концепция когато работите с него, изключително сварено и обелено, e да употребявате ръкавици.

А по какъв начин да го приготвим? Ето няколко вкусни хрумвания, с които да съблазните всички на трапезата:

Розова чорба



Всички ще се влюбят в розовия съблазнителен цвят на тази чорба, даже и най-злоядите деца. За да го постигнете, са ви нужни една огромна глава алено цвекло, един огромен картоф, един морков, масло и течна сметана.

Сварете главата алено цвекло в подсолена вода, до момента в който омекне доста добре. В същото време в друга тенджера сварявате картофа и моркова, още веднъж до цялостно омекване. След това пасирате всичко като прибавят бульон от варенето и сметана до мечтаната плътност.

Според фантазията и усета си бихте могли да добавите крутони, настъргано сирене, запечени и натрошени ядки и/или сусам.

Салата от алено цвекло


Това вкусно скимване е на Джейми Оливър, а ние не виждаме причина да не му се доверим и да не изпробваме тази салата. Още по-хубавото за нея е, че съвсем всички артикули се запичат във фурната, след което се смесват, овкусяват и сервират.

Трябват ви една глава алено цвекло, 700 грама моркови, два портокала, сол, оцет и зехтин. Червеното цвекло се запича в добре загрята фурна, обгърнато във фолио. Заедно с него се запичат и морковите. След това зеленчуците се нарязват в купа дружно с портокала и се овкусяват със сол, оцет и зехтин.

Паста с алено цвекло



BBC Good Food пък предлага да превърнете аленото цвекло в засищаща, само че свежа и забавна вечеря. Ще ви би трябвало вид къса и плътна паста като макарони, пене или фузили, които да сварите съвсем до подготвеност съгласно напътствията на опаковката.

В същото време в бездънен и необятен тиган сотирате поредно две дребни глави лук, няколко скилидки чесън и две глави алено цвекло, нарязани на кубчета. След това заливате с чаша течна сметана, подправяте със сол, пипер и босилек и изсипвате оцедената паста, с цел да се смеси всичко.

Сервирайте с малко рукола и настърган пармезан за италиански привкус.

Сладкиш с алено цвекло



Завършете обяда или вечерята със буйно червен сладкиш, който ще изкуши и най-злоядите ви сътрапезници. Освен това десертът се подготвя единствено в два съда - дълбока купа и форма за печене по избор.

Докато загрявате фурната на 160-170 градуса, в купата смесвате 250 грама брашно, чаена лъжица сода бикарбонат и 150 грама захар (може и кафява). След това прибавяте чаша и половина сварено и пасирано алено цвекло и две яйца и разбивате до гладка хомогенна примес.

Печете до подготвеност, като изпробвате дали дървена съчка излиза суха от сладкиша. Можете да развихрите фантазията си и да глазирате сладкиша, както и да го разделите на два блата, слепени със сладко по желание.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР