Няма да се стигне до фалит на “Булгартрансгаз, обеща зам.-председателят

...
Няма да се стигне до фалит на “Булгартрансгаз, обеща зам.-председателят
Коментари Харесай

Кирил Темелков: Няма да се стигне до фалит на “Булгартрансгаз”

Няма да се стигне до банкрут на “Булгартрансгаз ”, даде обещание зам.-председателят на Българската газова асоциация и някогашен шеф на “Булгартрансгаз ” Кирил Темелков.
“До банкрут на “Булгартрансгаз ” не може да се стигне ”, съобщи пред БНР той.
Интервюто е по отношение на въведената от страната изключителна енергийна такса върху преноса и преноса на съветски природен газ в размер на 20 лева за мегават час.
“Ако има някакво влияние върху финансовото положение на “Булгартрансгаз ”, то ще бъде в резултат на това, че  “Булгартрансгаз ” е несъмнено като задължено лице за осъществяване на закона. То е несъмнено като такова, тъй като е локално лице в България и дава отговор за опериране на цялата газопреносна инфраструктура. Тези енергийни вноски са наложени към лицата, които доставят до България съветски природен газ. Но главният ползвател във връзка с преноса е “Газпром ”, а той не е регистриран в България като локално лице. Затова не може да се отнесе акцизното законодателство към непознато лице. “Булгартрансгаз ” има договорни връзки с “Газпром ” и по тази причина той е избран за задължено лице по закона по събирането на енергийните вноски ”, изясни той.
По думите му притесненията и подозренията, които произлизат, са в това, че в случай че “Булгартрансгаз ” не успее да събере тези вноски, би трябвало да ги заплати. Според него тук би трябвало да се отнесат способените органи и да изследват контракта. Този закон е безусловно неразбираем, счита Темелков.
Предизвикателствата за “Булгартрансгаз ”
“Ако “Газпром ” откаже да заплаща или съобщи, че няма да извършва закона – какво се случва. Тогава задължено лице остава “Булгартрансгаз ”. Именно тези проучвания на взаимовръзката сред контракта “Булгартрансгаз ” – “Газпром ” би трябвало да се създадат. Както и проучване на възможни държания и във връзка с доставчиците на газ и вносителите в България. А също и във връзка с въздействието върху трети страни. Това би трябвало да се направи от способени органи, които да изследват цялата информация, нужна с цел да се направи разбора ”. Това съобщи Темелков. ЕК е известна със своята тромавост и години наред изследва такива обстановки по въздйствието на пазара, добави мнението си той.
“Като консуматори на природен газ няма да окаже никакво влияние. Това нито ще докара до прекъсване на доставките на природен газ по някакъв метод. Нито се чака да влияе върху увеличението на цената, изключително в границите на зимния интервал. Други фактори могат да повлияят върху цените. Това, което може да се случи в резултат на дейностите на Европейска комисия, е да бъде наложена следващата глоба за неспазване на разпоредбите на единния европейски пазар. Тези наказания не са дребни. Ако се стигне до такава оценка, това ще бъде рецидив. Преговорите ще бъдат извънредно тежки ”, заключи Кирил Темелков.
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР