Няма да се противопоставя на нито една формула, която води

...
Няма да се противопоставя на нито една формула, която води
Коментари Харесай

Румънският президент не изключи отлагане на ротацията на правителството заради учителската стачка

" Няма да се опълчва на нито една формула, която води до устойчиво държавно управление. Все още се водят полемики, към момента се водят договаряния. Коалицията би трябвало да реши по какъв начин желае да наподобява бъдещото държавно управление и кой да бъде в ръководещата коалиция, само че аз съм уверен, че нещата ще се решат ", разяснява президентът в отговор на въпрос дали Демократичния съюз на унгарците би трябвало да продължи да ръководи или новата изпълнителна власт би трябвало да бъде подкрепена и образувана единствено от Национално-либералната и Социалдемократическата партия.

В Сибиу президентът изрази вяра, че нещата в просветителната система ще се подобрят, в това число заплатите на учителския личен състав.

" Исканията на учителите са основателни. Учителите са категория, която печели доста малко и в това време предлага всичко на обществото. Трябва да забележим какво може да се направи бързо, само че е нужна и политическа воля. Естествено синдикатите постоянно желаят доста и по опция доста пари ", разяснява Клаус Йоханис.

Той обаче изрази изненадата си от обстоятелството, че уредниците на стачката в образованието не са разискали признатите от Народното събрание нови закони за образованието.

На излизане от централата на Демократичния конгрес на германците в Румъния той и сътрудника му Франк-Валтер Щайнмайер, който е на посещаване в страната, бяха посрещнати от брачната половинка на Клаус Йоханис - Кармен, която е учителка, и няколко възпитаници от нейния клас. Клаус Йоханис ги предложения за фотография и се пошегува, като им сподели: " Виждате ли, даже стачката има някои преимущества ", визирайки обстоятелството, че нямат часове поради стачката на учителите.

Изявлението на президента идва в деня, когато просветителните синдикати отхвърлиха предлагането на държавното управление и оповестиха, че ще продължат оповестената на 22 май обща стачка, а хиляди учители излязоха по улиците в Букурещ и други градове в страната, с цел да заявят настояванията си.

В 16:00 ч. представителите на синдикатите бяха поканени от държавното управление на следващ кръг договаряния в постройката на Министерския съвет на площад " Виктория " в Букурещ.

" Не мога да обещая на учителите нещо, което не може да бъде реализирано ". Това съобщи румънският министър председател Николае Чука в Клуж-Напока. Той сподели подготвеност за разговор, само че прикани забърканите да схванат сегашния подтекст.

" Апелирам да имат схващане и да не ни карат да вършим същите неточности, които са правени през тези 30 години ", разяснява Чука. По думите му до месец и половината обстановката с учителските заплати ще може да се позволи.

Попитан дали ротацията на властта ще се случи, румънският министър председател съобщи: " Пристигам в Букурещ, с цел да беседвам с сътрудниците от обединението и ще вземем решение ".

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР