Няма да се пишат отсъствия през допълнителните седмици, с които

...
Коментари Харесай

Без отсъствия в допълнителните седмици на удължената учебна година |

Няма да се пишат отсъствия през спомагателните седмици, с които се удължава образователната година.

Това излиза наяве от писмо на началника на Регионалното ръководство на образованието в София-град доктор Ваня Кастрева до учебните шефове. То е изпратено през вчерашния ден във връзка със. Това се наложи поради въведеното образование от разстояние в електронна среда (ОРЕС) за всички възпитаници от 1. до 12. клас до 21 декември по отношение на Коронавирус рецесията.

" OPEC е добър поддържащ и обезщетителен механизъм, само че не и главен, кадърен да замести присъственото образование в учебно заведение. Ефективността му е най-голяма при работа с възпитаници от междинната степен и доста понижава при работа с възпитаници от прогимназиалния стадий, а за учениците в началния стадий и изключително в 1. и във 2. клас OPEC не просто не е дейно и работещо, само че постоянно е и невероятно заради цифровите умения на учениците, заради вредата от по-продължителен престой на дребните пред електронни устройства, а и заради нуждата от непрекъснато съдействие и наличие на родителите у дома ", написа Кастрева, като се базира на извършени анкети от пролетта насам.

МОН измести края на образователната година за I-III клас от 7-и на 23 юни 2021 година, а за V и VI клас тя ще завърши на 30 юни. 

Това не значи увеличение на образователното наличие. През спомагателните седмици ще се организират  компенсиращи ограничения според от опциите на учебното заведение и от потребностите и ползите на учениците - написа доктор Кастрева. Те могат да се употребяват за  спомагателна работа за превъзмогване на пропуските, за извършения, за креативен действия, за екипни планове и така нататък

" Тъй като дните за такива действия няма да са образователни, на учениците няма да се пишат отсъствия , само че те би трябвало да бъдат стимулирани за присъединяване, тъй като това, като се изключи че ще поддържа връзката им с учителите и със съучениците им, ще спомогне за по-лесното асимилиране на образователния материал в останалите напред часове по образователния проект ", добавя тя.

Извън плануваните за останалите спомагателни две седмици, нормативната уредба планува и една спомагателна седмица за креативен и планови действия за учениците 1.-3. клас, с което за тях седмиците с неучебни дни, само че за ангажиране на тяхното внимание, стават три - коментира доктор Кастрева.

Организация

Такива решения са най-ефективни, когато се вземат на учебно ниво, при отчитане на съответната обстановка, възрастта, опциите и потребностите на съответните възпитаници. Затова със заповед ще бъде обещано право на всяко учебно заведение да избере по кое време да провежда посочените нагоре действия От това ще зависи и на коя дата ще завърши първият образователен период и ще стартира вторият за учениците в 1.-6. клас във всяко учебно заведение , написа в писмото.

Така да вземем за пример, в случай че учебно заведение избере да провежда трите седмици за 1.-3. клас във времето до началото на коледната почивка, първият образователен период за тези възпитаници ще завърши с 3 седмици по-късно, т.е. на 23 февруари, а вторият ще стартира на 25 февруари. Ако същото се приложи за учениците в 4.-6. клас, защото те може да употребяват единствено две седмици за спомагателни занимания, първият образователен период за тях ще завърши с 2 седмици по-късно, т.е. на 16 февруари, а вторият ще стартира на 18 февруари.

И назад, в случай че учебно заведение реши да употребява дните до началото на коледната почивка за OPEC, може да разположи спомагателните седмици по своя преценка – например след привършване на коледната почивка, след привършване на първия образователен период и така нататък, като във всеки съответен случай ще би трябвало да реши по кое време ще излязат в междусрочна почивка учениците в съответното учебно заведение, отчитайки, че първият образователен период включва 90 образователни дни (18 седмици).

Учителите

В дните за компенсиращи дейности  не е належащо да се включват всички преподаващи учители. По преценка на шефа може да се ангажират учителите от групите за целодневна организация на образователния ден или външни лектори, които водят занимания по ползи.

За осъществени в рамките 5 часа на ден или 25 часа седмично (при 5 дневна работна седмица) действия, съответно отразени в съответната учебна документи, на всеки педагогичен експерт се заплаща дължимото заплащане.  

Тези действия не може да се припокриват по време с действия, реализирани по планове, обръща внимание доктор Кастрева.

" В съответните дни учителите, които не са ангажирани с работа с учениците, може да се възползват от опциите по Кодекса на труда ", приключва тя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР