Няма да се откриват нови лаборатории за кръвни проби на

...
Няма да се откриват нови лаборатории за кръвни проби на
Коментари Харесай

Лабораторията за кръвни проби на шофьори във ВМА ще работи 24 часа

Няма да се откриват нови лаборатории за кръвни проби на водачи, а ще се разширят актуалните. Това съобщи министър председателят Николай Денков на брифинг във Военно-медицинска академия, откакто ревизира по какъв начин работят лабораторията в лечебното заведение, в която се изследват кръвните проби на водачи за приложимост на алкохол и опиати.

Капацитетът на лабораторията във ВМА ще бъде утроен, като се приготвя спомагателна инсталация и ще се работи на три смени 24-часа в денонощието.

" Променяме режима от струпване на проби, тъй като няма потенциал, към привършване на тези насъбрани проби и бърза обработка на новите. В момента с изключение на ВМА работят лабораторията в Министерство на вътрешните работи, МВР-болница и криминалистика ", съобщи акад. Николай Денков.

Премиерът добави, че концепцията да се вършат нови лаборатории е неверна и се работи в тенденция съществуващите лаборатории да се оборудват добре и да се приготвят още експерти, които да работят в тях. 

" 3-4 лаборатории са премного. Фокусът би трябвало да бъде върху оборудването с роботизирани системи, които могат да обработват пробите, преди техния разбор, тъй като това е бавният стадий ", изясни Денков.

Началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски сподели, че има насъбрани кръвни проби на водачи след приложимост на алкохол и опиати от 25 април до момента. Броят им наброява 900.

" В момента потенциалът на софийската лаборатория е към 50 проби седмично, надяваме се да можем да го увеличим тройно. Трябва да се обучат хора, да се усили щаба на ВМА в тази посока, ние ще го създадем напълно скоро. Ще бъдат увеличени с по 6 души. Това ще стане най-вече до 2 месеца ", съобщи още Мутафчийски.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР