Няма да се изисква зелен сертификат при гласуване, нито от

...
Няма да се изисква зелен сертификат при гласуване, нито от
Коментари Харесай

Няма да се иска зелен сертификат при гласуването на 14 ноември

Няма да се изисква " зелен документ " при гласоподаване, нито от гласоподавателите, нито от членовете на СИК на изборите на 14 ноември, оповестиха от ЦИК. Разписките от машинното гласоподаване ще бъдат с друга дължина. Тази за изборите за народни представители ще бъде два пъти по-дълга от тази за президентския избор. Двете разписки обаче ще се пускат в една и съща непрозрачна кутия, с цел да се улесни изборният развой,  оповестиха на брифинг от Централната изборна комисия.  

Все още няма решение за контролно броене на разписките за тези избори, разяснява представителят на ЦИК Росица Матева.

ЦИК е сключила контракт със " Сиела Норма " за доставка на останалите 1600 машини за гласоподаване, които би трябвало да дойдат до 31 октомври. Подписан е контракт и за хартиените бюлетини. Предстои отпечатването им - по 7,3 млн. за всеки от двата вота. 

" Приключи и подаването на заявки за гласоподаване отвън страната. До момента са подадени малко над 56 000 заявки за гласоподаване в чужбина ", сподели още Матева. 

В 9398 секции в страната ще има по две машини, а в 2119 ще бъде сложено и второ устройство. За секциите в чужбина към момента не е взето решение. На уеб страницата на комисията ще бъде качен симулатор на машинното гласоподаване, а на следващия ден ще бъдат доставени 280 машини с конфигурирана демо версия за гласоподаване. 

Досега в ЦИК са се записали 6 наблюдателни организации за изборите през ноември, както и 2 интернационалните наблюдателни организации.

След сигнали за потребление на език на омразата в обществените мрежи от регистрирани претенденти за президент и вицепрезидент, от ЦИК приканват участниците в изборите към приемливост. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР