Няма да се изисква зелен сертификат на избирателите или на

...
Няма да се изисква зелен сертификат на избирателите или на
Коментари Харесай

Росица Матева, ЦИК: Няма да се изисква зелен сертификат на и...

Няма да се изисква зелен документ на гласоподавателите или на членовете на изборните комисии. Това сподели представителят на Централната изборна комисия Росица Матева в ефира на Българска национална телевизия и добави, че изборите трбява да се състоят и не могат да бъдат отсрочени, с изключение на в изключителни обстановки.

„ При гласоподаване с машина имаме два екрана и два пъти се удостоверява за кого гласуваме. След като изберем за кого гласуваме, на екрана се демонстрира обзор на нашия избор. В този миг ние можем да се върнем обратно, с цел да поправяме вота си. След като гласуваме, излизат две бележки, в случай че гласуваме и за двата типа избори. Тях ще сгъваме и ще пуснем в една кутия. Това е по този начин, с цел да не се объркват гласоподавателите “, изясни Матева.

Тя добави още, че е взето решение в края на изборния ден да се броят всички разписки. " Личното ми мнение е, че не би трябвало да се прави 100% броене, тъй като то обезсмисля машинното гласоподаване. Преброяването изисква СИК да открият резултата от разписките. Те би трябвало да бъдат разграничени за двата типа избора. Според мен няма смисъл от такова броене, само че болшинството в ЦИК по този начин реши ", разяснява Матева.

Според нея е допустимо да се позволяват неточности при попълване на протоколите от ЦИК. Прогнозите на Росица Матева са, че броенето на бюлетините ще отнеме най-малко 2-3 часа.

По думите ѝ ИК споделя, че водещ е резултатът от разписките. „ Трябва по закон водещ да е резултатът от протокола, който се разпечатва от машината. Разписки ще се броят, тъй като по този начин реши ЦИК “, добави тя.

„ Карантинираните ще гласоподават, както на изборите през юли. Има опция от през вчерашния ден лицата, които са сложени под карантина, да подадат заявки за гласоподаване с преносима изборна комисия. 7 заявки са задоволителни за основаване на такава комисия. 3 дни преди изборите, в случай че са подадени най-малко 7 заявки, ще се сътвори такава комисия. Дори в деня на изборите, човек под карантина може да подаден заявление и да бъде прибавен. Ако е на друг от сегашния му адрес, също може да подаде заявление в Общината. Може да става електронно това. Нямаме информация все още да има проблеми с комисии за карантинираните лица. Няма условие членовете на тези комисии да бъдат имунизирани “, уточни Матева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР