Няма да се финансират ферми за криптовалути по Програмата за

...
Няма да се финансират ферми за криптовалути по Програмата за
Коментари Харесай

МЗХГ опроверга спекулации за финансиране на ферми за крипотвалути

Няма да се финансират ферми за криптовалути по Програмата за развиване на селските региони (ПРСР), съобщи пресцентърът на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). От средата на седмицата в обществените мрежи и профилирани аграрни уеб сайтове се въртят клюки, че по мярката за неземеделски действия (мярка 6.4) финансиране ще получат и планове за копаене на криптовалути. Консултанти даже към този момент оферират на наивниците да им създават планове.

Това е неуместно, няма по какъв начин естествен човек да реши, че може да е правилно, разясниха по този мотив от пресцентъра на МЗХГ.

Вярно е, че копаенето е чисто земеделска активност, а и изразът " плантация за криптовалута " е попадение в десетката. Но в правилник 1407 от 2013 година категорично е посочено, че не се подкрепят финансови услуги, а критовалутите се третират като тип платежна услуга, показаха от земеделското министерство.

Майтапът с финансирането на добива на криптовалути се появи, до момента в който се чакат насоките за кандидатстване по мярката, които към момента не са оповестени от МЗХГ. Това слага в незнание сектора, тъй като проектите бяха приемът на планове да бъде отворен през април тази година.

Бюджетът за този програмен интервал за финансиране на неземеделски действия е 100 млн. евро по ПРСР. Досега банкет по мярката не е отварян, тъй като неразбираемо по какви аргументи не могат да се дефинират допустимите действия за подкрепяне.

По тази мярка през предишния програмен интервал се финансира построяването на ВЕИ паркове и къщи за посетители. Проектите бяха придружени с разкрития за злоупотреби, защото еврофинансирането се възползваха близки на политици и работещи в Държавен фонд " Земеделие ". В резултат на това Европейската комисия наложи финансови наказания на България, част от които страната оспорва пред Съда на Европейски Съюз.

Може би това е повода в този момент деликатно се реши за какви тъкмо неземеделски действия да се изхарчат 100 млн. евро по земеделската стратегия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР