Няма да се дава българско гражданство срещу инвестиции на чужденци,

...
Няма да се дава българско гражданство срещу инвестиции на чужденци,
Коментари Харесай

На първо четене: Няма да се дава българско гражданство срещу инвестиции на чужденци

Няма да се дава българско поданство против вложения на чужденци, взеха решение депутатите с промени на първо четене в Закона за българското поданство.

„ Големият проблем, който предлагаме да решим, е да се отстрани опцията хора, които нямат трайна връзка със страната и дори не обитават тук, да имат бърза писта за поданство, а от там и за Европейски Съюз “, изясни правосъдният министър Надежда Йорданова.

Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев подсети на правосъдния министър хронологията на измененията в Закона за българското поданство, с които се вкарва правото на капиталово поданство.

„ За феновете на късата памет, каквато явно е и госпожа правосъдният министър, още през 2012 година, когато текстът е препоръчан, Движение за права и свободи е било срещу и даже е влезнало от пленарната зала при гласуването му. След това сме подкрепили и ветото на президента.

Ветото, обаче, не мина с гласовете на ГЕРБ и на Синята коалиция, вашият предходник “, обърна се към Йорданова Йордан Цонев. Той подсети, че по-късно схемата за придобиване на български паспорти е една и съща - инвестицията се правела, до момента в който те не се получат, а по-късно парите се изтегляли.

Депутатите одобриха единомислещо с 218 гласа „ за “ законопроекта, импортиран от Министерския съвет. Внесеният от Движение за права и свободи законопроект получи единствено 90 гласа „ за “, въпреки да предвиждаше да се приключи издаването и на така наречен златни визи за чужденците.

Движение за права и свободи изиска с различен законопроект ДАНС да направи инспекция на всяко поданство, което е обещано против вложения от 2012 година насам, само че и това не бе признато при гласуването в зала.

„ Чета по медиите и чувам изказванията на госпожа Антоанета Цонева от тази естрада, че би трябвало да се създадат инспекции. Ние предлагаме да се създадат инспекции на всички паспорти, само че очевидно за някои хора е по-важно внушението, че всичко би трябвало да е транспарантно, в сравнение с действието “, възмути се водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Антоанета Цонева от Демократична България пък подсети, че съгласно Министерството на финансите на Съединени американски щати Делян Пеевски и Илко Желязков са били съучастници в скица за придобиване на паспорти от страна на непознати жители.

„ Къде е Пеевски като вносител, тъй като желая да го попитам какви са били схемите? “, попита Цонева.

„ Поведението на господин Пеевски е ясно. В законопроекта за анулация и инспекция на всички тези паспорти е подписа на Пеевски, тъй че неговата позиция е ясна “, отвърна й водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР