Няма да ратифицираме трите меморандума от Преспанското споразумение, докато ВМРО-ДПМНЕ

...
Няма да ратифицираме трите меморандума от Преспанското споразумение, докато ВМРО-ДПМНЕ
Коментари Харесай

Мицотакис: Няма да ратифицираме меморандумите, докато ДПМНЕ не започне да използва „Северна Македония“

„ Няма да ратифицираме трите меморандума от Преспанското съглашение, до момента в който ВМРО-ДПМНЕ не стартира да употребява конституционното име на Северна Македония “.

Това съобщи пред гръцкия парламент министър председателят на страната Кириакос Мицотакис, заяви „ Катимерини “.

Още при клетвата новият президент на РСМ „ взриви “ връзките с Гърция.  Посланикът на Гърция София Филипиду даже напусна Народното събрание в Скопие в символ на митинг.

Причината е нарушаване в Преспанския контракт - при произнасянето на клетвата си в Народното събрание новоизбрания президент Гордана Силяновска назова страната си „ Македония “, вместо „ Северна Македония “.

Гръцката организация АНА-ΜΠА напомня, че Силяновска предизборно - и съответно на 1 май 2024 година - съобщи, че няма да употребява формалното име на страната си:

„ Когато споделям, че няма да употребявам термина „ Северна “, нямам поради, че ще го махна от табелите пред постройките, в които се обитават институции или от табелите на интернационалните конференции или двустранни срещи, и така нататък Далеч съм от такива неща. Говоря персонално за себе си “.

Днешните думи на Мицотакис пристигнаха в отговор на водача на опозиционната „ СИРИЗА “ Сократис Фамелос, който счита, че утвърждението на меморандумите ще отбрани гръцкия интерес.

" При тези условия, когато цяла Европа е срещу РСМ, само че не инцидентно, а тъй като гръцката дипломация и аз персонално се мобилизирахме, и има строги апели към Скопие да промени отношението си, вие идвате и изисквате със закон меморандумите да бъдат утвърдени в този момент. Наистина подвигам ръце “, сподели гръцкият министър председател в отговор на Фамелос.

Той уточни агресивното държание на ВМРО-ДПМНЕ като съществена причина да бъде забавено утвърждението на меморандумите.

" Изразихме мощни запаси по отношение на националния пароксизъм на Вътрешна македонска революционна организация, проявен през последните две години, и взехме решение да не внасяме за ратификация протоколите, които, не произтичат от самия Преспански контракт, а го съпътстват, тъй като искахме да сме безусловно сигурни, че държавното управление в РСМ ще се съобрази с основните точки на Споразумението, а най-решаващ е въпросът с името. И тази наша позиция е изцяло оправдана. Защото в този момент идва ново държавно управление, с нов президент и министър председател, които намерено презират Преспанското съглашение, наричайки Северна Македония, Македония ", добави Мицотакис, предава БГНЕС.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР