Няма да приемем обект, който не издържа на контрола на

...
Няма да приемем обект, който не издържа на контрола на
Коментари Харесай

Столичният кмет обеща да не приема обекти без граждански контрол

" Няма да приемем обект, който не устоя на контрола на надзорната компания и на хората. " Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова пред публицисти след връчване на договорите на 15 неправителствени организации, спечелили финансиране по пилотната стратегия на общината " Социални нововъведения ".

По думите ѝ за тази цел компаниите би трябвало да се активизират. Тя увери, че нейният екип ще продължи да работи без да се интересува коя е компанията , защото съгласно нея би трябвало да се носи отговорност на всяко равнище.

Кметът акцентира, че процесът по цялостните реконструкции на градските пространства е сложен и зависи от доста хора, като по тази причина доста значим е контролът и заложените по контракт условия да се съблюдават.

" Много значими са глобите и опциите на общината да реагира тогава, когато някой не си прави добре работата " , означи Фандъкова.

По думите ѝ нейният е екип е потвърдил, че няма да се размине на нито една компания, която се пробва да излъже или да подведе във връзка с някой обект.
 Фандъкова: Лоши планове и неподготвени строители са проблемите на ремонтите
Фандъкова: Лоши планове и неподготвени строители са проблемите на ремонтите

Санкциите за качество са 1,2 млн. лв., за закъснение - по 240 000 лв. дневно

Тя посочи, че при закъснение на графика, компаниите дължат наказателна клауза по 180 000 лева дневно. Фандъкова е уверена, че даже и най-големите компании ще се замислят пред тази опасност.

Фандъкова обърна внимание и на фразата " ремонт на ремонта ", като акцентира, че тя звучи доста добре журналистически, само че би следвало тя да се използва единствено когато в действителност нещо е приключено и се прави отначало.

Кметът добави, че не липсват проблеми с дефицит на служащи, само че това не бил нейн проблем, а на компаниите.

За ремонтът на " Граф Игнатиев " кметът обясни, че обектът ще бъде признат едвам когато забележките бъдат отстранени, като там глобата за закъснение на периода е над 200 000 лева дневно.
 Фандъкова санкции със 100 хиляди лева строителя на
Фандъкова санкции със 100 хиляди лева строителя на " Граф Игнатиев "

По думите ѝ идната стъпка е преустановяване на контракта

Припомняме, че жителите сигнализираха за некачественото осъществяване на ремонта на " Графа " като разгласиха фотоси във фейсбук на тротоарите и плочките на към този момент подготвена част от булеварда.

След това от Транспорт София дадоха пояснение на рецензиите, като обявиха, че ремонтът е нито една от 11-те зони не е завършил.

Тогава Фандъкова бе безапелационна, че с пари на жителите няма да се заплаща за " калпаво свършена работа " и се закани за санкции от по 240 хиляди лв. дневно за закъснение.

От " Спаси София " също алармираха, че ремонтът се бави с повече от месец и подчертаха, че има дупки вместо фуги , хлътвания и пропадания макар бетонната основа, бетонни буци към трамвайните стълбове.

Ремонтът на столичната " Граф Игнатиев " се извършва от същата компания - " Джи Пи Груп " , която направи несполучливия ремонт пред НДК, където след няколко месеца част от плочките се надигнаха.

Стойността на плана за ремонт на " Графа " е над 24 млн. лева и би трябвало да завърши до края на годината. От компанията към този момент оповестиха, че са се появили " непланирани " компликации.
 Столичната ул.
Столичната ул. " Граф Игнатиев " е с бетонирани дървета

Спаси София питат Фандъкова, дали десетилетни дървета ще преживеят нейния мандат
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР