Няма да правим компромиси с властта, времето е пред нас,

...
Няма да правим компромиси с властта, времето е пред нас,
Коментари Харесай

Шефът на ВАС: Членувам само във Взаимоспомагателна каса в Сливен


Няма да вършим взаимни отстъпки с властта, времето е пред нас, аз подсигурявам това, което споделям. Това съобщи новоназначеният ръководител на Върховния административен съд Георги Чолаков в неделя пред Канал 3.

" Аз в никакъв случай не съм бил в никакви контакти с никакви политически сили. Познавам единствено министър Десислава Танева от доста от дълго време, още като юрист в Сливен ", сподели Чолаков.

" Аз не съм масон, не членуван в секрети организации, членувам единствено във Взаимоспомагателна каса в Сливен, от която получавам заеми. Нямам нищо, което затулям – всичко, което владея и което дължа, не преставам да го заявявам годишно. И в Съюза на юристите в България ", съобщи Чолаков, чийто избор на ръководител на Върховен административен съд бе предшестван от изтекла информация за негови съмнителни имотни покупко-продажби по морето. Мнозинството от членовете на остарелия Висш правосъден съвет не откриха проблем в това и гласоподаваха избора на Чолаков, който обаче бе върнат от президента Румен Радев, само че новият състав на Висш съдебен съвет преизбра Чолаков с безапелационно болшинство. След това президентът подписа указа за назначението.

Георги Чолаков съобщи пред водещата Илияна Беновска, че прокуратурата би трябвало да остане в правосъдната власт и добави, че " към сегашния миг всички актове на прокуратурата подлежат на правосъден надзор ".

" Ако прокурорите и следователите бъдат извадени от правосъдната власт и отидат към държавната власт, те ще станат ли по-независими? Ако бъдат назначавани и уволнявани от съответните министри, ще бъдат ли самостоятелни? А в този момент имаме инспекторат, имаме Висш съдебен съвет като контролни правосъдни органи ", аргументира се той.

Георги Чолаков се разгласи изрично срещу финансирането на магистратски организации от фондации отвън Европейския съюз. През лятото ръководещите внесоха законопроект, с който се забраняваше финансирането на магистратски организации от всевъзможни западни фондации, само че след това ограничиха възбраната единствено за американски и по -точно до Фондация " Америка за България ". Накрая законопроектът бе отдръпнат.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР