Няма да пращаме кораби в Червено море, не става въпрос

...
Няма да пращаме кораби в Червено море, не става въпрос
Коментари Харесай

Ще прати ли България кораби в Червено море? Тагарев разкри

Няма да пращаме кораби в Червено море, не става въпрос и за пращане на армия в Йемен, в никакъв случай не е ставало въпрос за това, съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев пред публицисти в Благоевград. „ Първият похитен транспортен съд – " Галакси лийдър ", има капитан и помощник-капитан, които са българи. Всички други моряци бяха освободени, само че капитанът и асистент капитанът са още с кораба, нашата задача е да намерим метод да бъдат освободени. И българският транспортен съд „ Руен “ беше похитен с в началото осем моряци на борда, един беше освободен и търсим решение. Дискутираме най-различни варианти “, изясни министърът.

Дискутираме в изпълнителната власт кой е най-хубавият метод да подходим в сегашната обстановка, добави Тодоро Тагарев. Участваме с щабни офицери, по някои други способи можем да участваме, в сходство с нашите качества, добави той и напомни, че няма по какъв начин да се включим в такава интервенция без решение на Народното събрание.

Предстои сключване на съглашение сред България, Румъния и Турция за основаване на противоминна група в Черно море, заяви още министър Тодор Тагарев. Той изясни, че по този въпрос се работи още от края на лятото. „ Достигнахме до единодушие за концепцията и самия текст на съглашението – по какъв начин да се урегулират всички въпроси и идната седмица моят заместител ще бъде в Истанбул за сключване и скоро ще стартира тази задача. Войната в Украйна, стартирана от Русия, води до опасности за нашата територия, за сигурността на корабоплаването и с цел да минимизираме тези опасности, се включват и военноморските сили на трите страни, с цел да разчистват от мини, надяваме се, сполучливо “, сподели Тодор Тагарев.

Министърът разяснява и решението на Съвета на Европейския съюз за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство по въздух и вода.

„ Това е доста сериозен резултат на държавното управление, за половин година това държавно управление съумя да обезпечи събаряне на глобите първо от Нидерландия, която най-вече се съпротивляваше на влизането на Румъния и България. Постигнахме единодушие с тях, по-късно и с Австрия, въпреки и отчасти, постигнахме отпадане на рестриктивните мерки “, сподели Тодор Тагарев.

„ Това е доста сериозен резултат, ние декларирахме още преди 15 години, че това ни е съществена цел. През март ще бъдем във въздушен и морски Шенген, чакаме тази година да бъде взето решение по кое време ще влезе България и в сухопътния Шенген “, уточни още той.

Министър Тодор Тагарев взе участие през днешния ден в Благоевград в тържествена гала по посрещане на военнослужещите, взели участие в силите на оперативния запас на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и във военната интервенция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ Алтеа ”, предава Българска телеграфна агенция.

„ Това е задача на българската войска, която беше изпълнена сполучливо. В продължение на съвсем четири месеца тази рота беше изпратена в Косово, защото има напрежение в Западните Балкани. Тя трябваше да усили наличието на съюзни войски, с цел да се стабилизира обстановката “, разясни министърът на защитата. „ Нашите военнослужещи изиграха своята роля за реализиране на тази цел. Радваме се, че всички се върнаха живи и здрави, без произшествия мина цялата задача “, добави той.

Това е работата на Българската войска, това е и методът да покачваме оперативната съгласуемост и да работим с нашите съдружници, да можем да работим и в по-сложни условия, когато се постанова, да издигаме престижа на нашата войска и доверието в нея, акцентира министър Тодор Тагарев.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР