Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ. Разбира се,

...
Няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ. Разбира се,
Коментари Харесай

Вяра Емилова: Зад имената в кабинета прозира моделът на ГЕРБ

" Няма да подкрепим държавно управление с мандат на ГЕРБ. Разбира се, за препоръчаните министри ще се приказва доста, ще се преглеждат техните биографии. Всъщност обаче не ни интересуват имената, а това, че зад кабинета прозира моделът и идеологията на ГЕРБ ", съобщи секретарът на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Вяра Емилова в тв ефир. По думите й единственият консенсус с ГЕРБ е по изборното законодателство. " Една правдивост беше възобновена с измененията в Изборния кодекс. Респект към личността и професионализма на господин Габровски, само че той е съгласувал имената на министри с партията, която стои зад него. Ще водим договаряния за втория мандат и ще забележим при кого ще отиде третият ", съобщи Емилова.
Според нея Българска социалистическа партия има подготвеност да предложи държавно управление с третия мандат. " Ще водим договаряния за политики, значимо е ползата на българските жители да бъде предпазен, нищо не е непременно. Националният съвет ще реши какво да вършим с третия мандат, само че няма да водим диалози с ГЕРБ, в случай че бъде даден на нас ", безапелационна е Емилова. Тя добави, че в Българска социалистическа партия има независимост на мнението, само че когато има разлика в правилата и идеологията, това не е задоволително.
Българска социалистическа партия неведнъж е декларирала, че няма да взе участие в съдружно държавно управление, чийто министър председател и екип са издигнати от партиите ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ", разяснява депутатът от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев. " Нали не си мислите, че проф. Габровски самичък е съставил кабинета си? При всички случаи зад кабинета, който ще бъде показан, стои Борисов и неговият екип ", безапелационен е той.
Социалистите желаят да се образува постоянно държавно управление, само че това не може да стане непременно, на всевъзможен кабинет и на всякаква стратегия. " Ако третият мандат бъде връчен на Българска социалистическа партия, то партията има подготвеност да стартира незабавна работа по съставянето на постоянен кабинет ", сподели още депутатът от левицата.
Проф. Гечев разяснява и поръчката на " Продължаваме промяната ", че няма да разговарят  с Българска социалистическа партия поради разминаванията им по отношение на измененията в Изборния кодекс. " В политиката няма безконечни врагове или безконечни другари. Има безконечни ползи на гласоподавателите. Ние сме длъжни да създадем всичко допустимо, с цел да защитим интереса на българите и на нашите гласоподаватели ", разясни той.
Проф. Гечев посочи, че е изключена вероятността народен представител от " Българска социалистическа партия за България " да излезе от залата при гласоподаване на кабинета на Габровски. " Не поддържам такива подмолни игри като невлизане в зала и заигравания с болшинството. В последна сметка, в случай че това държавно управление бъде определено по този метод, то няма да просъществува дълго, защото няма по какъв начин да се скрие от обществото кой по какъв начин е определен ", посочи той.
Вчера номинираният за министър председател с мандата на ГЕРБ проф. Николай Габровски върна на президента осъществявания мандат. Бивши министри от тройната коалиция, служебни министри на Румен Радев и някои не толкоз познати имена влизат в проектокабинета му.
 Габровски предлага три дами с управнически опит за вицепремиери - Малина Крумова, Миглена Тачева и Меглена Плугчиева. Последните две са били министри и в Тройната коалиция. Габровски залага на хора с здравно обучение. Има и лица, които са били част от служебното държавно управление на Огнян Герджиков. Единственото предложение за министър, обвързвано с " Продължаваме промяната ", е външният министър Драгомир Заков, а претендентът за транспортен министър Прошко Прошков в предишното е бил част от ДСБ. Символно е предлагането на някогашния шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов за министър на енергетиката, който е считан за човек на Радев. Според съпредседателя на " Продължаваме промяната " Асен Василев охлаждането в връзките сред партията му и президента е почнало след промяната на Николай Павлов като шеф на " Булгаргаз ".
Държавният глава съобщи, че незабавно ще издаде декрет, с цел да може кабинетът " Габровски " да бъде гласуван в Народното събрание още тази седмица.
Според формалните поръчки на парламентарно показаните партии не се обрисува проектокабинетът на проф. Габровски да бъде признат. Освен Българска социалистическа партия, и " Продължаваме промяната ", " Възраждане " и " Демократична България " обявиха изрично, че няма да го поддържат. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък настоя Габровски да е претендент за министър председател и при възможен трети мандат.
Иван Иванов: Изненада са лицата, свързани с левицата

Изненада е наличието в проектокабинета на ГЕРБ на имена, които в предишното са били свързани с Българска социалистическа партия, съобщи в Русе депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Иван Иванов. Той посочи, че става въпрос за Меглена Плугчиева, номинирана за заместител вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда и водите, и за Мартин Захариев, претендент за министър на туризма, който е бил народен представител от гражданската квота на Българска социалистическа партия.
" Очакванията ми са, че проектоправителството на проф. Николай Габровски няма да бъде подкрепено в Народното събрание. Причината е, че има задоволително поръчки от политически сили, в това число и от Българска социалистическа партия, че няма да гласоподават за кабинет с мандат на ГЕРБ ", разяснява Иванов. По думите му проф. Габровски в действителност е направил опит да показа кабинет с специалисти, които да ръководят страната.
" Може би това е опит за толеранс и търсене на поддръжка от Българска социалистическа партия. Доколкото ми е известно, двамата кандидат-министри към днешна дата не са правили опит за връзка с нашата парламентарна група, с управлението на партията. Ние поддържаме нашата теза, че този кабинет от нас няма по какъв начин да бъде подсилен ", сподели Иванов.
" ГЕРБ дадоха поръчка, че ще разчитат на кабинет на малцинството. Може би са си правили някакви сметки, че ще намерят нужната поддръжка, тъй като кабинет се избира с нормално болшинство ", сподели още депутатът от " Българска социалистическа партия за България ".
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР