Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Смятаме, че този модел

...
Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Смятаме, че този модел
Коментари Харесай

БСП ще подкрепи правителство на Има такъв народ, ако ги потърсят за консултации

Няма да подкрепим държавно управление на ГЕРБ. Смятаме, че този модел на ръководство би трябвало да бъде завършен и да се промени. Бихме подкрепили държавно управление на втората политическа мощ " ИТН ", в случай че ни потърсят за съвещания. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова при консултациите при президента Румен Радев през днешния ден преди връчването на мандата за сформиране на държавно управление. На срещата участваха водачът на партията Корнелия Нинова, зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, Христо Проданов, Атанас Зафиров и Ирена Анастасова. Като трета политическа мощ те се съветват с президента след ГЕРБ и Политическа партия " ИТН ". 

" Консултациите с вашата група са значими, минимум по две аргументи. Хилядите български жители, които ви поддържаха и на тези избори, свързват с вас вярата си за по-социална, солидарна и обективна България. И второ - вашият дълготраен опит и обичаи в парламентаризма са извънредно значими за намиране на баланс сред извънредно амбициозния законодателен дневен ред на 45-ото Народно заседание поради импортираните многочислени законопроекти още първия ден от една страна. И очертаването на времевия небосвод за сформиране на държавно управление със солидна парламентарна поддръжка, тъй като провокациите пред страната ни са значивми и те изискват сформиране по най-бързия метод на отговорно и оперативно ръководство в лицето на един нов кабинет. Но този кабинет не може да бъде плод и на безпринципна коалиция, тъй като това единствено може да задълбочи рецесията ", съобщи при започване на консултациите с Българска социалистическа партия президентът Румен Радев.

Държавният глава акцентира, че не изключва разновидността за трети мандат и поради тази причина желае да разбере настройките на партиите. " Искам да се чуе вашето мнение и настройки. Нека е ясно при тази динамична и много комплицирана конюнктура – аз не изключвам, на база на консултациите, които водя все още, хипотезата и за трети мандат. Ще задам този въпрос, както на вас, по този начин и на идващите парламентарни групи. При постигане на тази хипотеза за трети мандат, каква е вашата подготвеност, планове за сформиране на кабинет и разговора с другите парламентарни. Без разговор, без съгласуваност и консултации това е извънредно сложна задача ", сподели Румен Радев. 

" Нашата партия счита, че в този момент е належащо да се сформира устойчиво държавно управление, поради тежката рецесия: икономическа, здравна и обществена. Няма да подкрепим държавно управление на ГЕРБ. Смятаме, че този модел на ръководство би трябвало да бъде завършен и да се промени. Бихме подкрепили държавно управление на „ ИТН “ при четири условия.  Първо – да се подхващат незабавни и значими стъпки за превъзмогване на икономическата, здравната и обществената рецесия. Стъпки, насочени най-много към помощ на хората, на семействата и стопанската система. На второ място – да се стартира справедлива и задълбочена проверка на ръководството на Борисов. На трето – съответни стъпки по Плана за възобновяване и резистентност. На четвърто – нови изборни правила, които да подсигуряват бистрота и почтеност на изборите ", съобщи водачът на БСП Корнелия Нинова. 

Тя уточни, че към този момент са факт първите законопроекти на Българска социалистическа партия, насочени към растеж на приходите, помощ на младите фамилии, възрастните хора и бизнеса в изискванията на рецесия. По отношение на проверката на предходното ръководство, Нинова беше безапелационна, че ще се включат активно в работата на комисията.

" Нещо повече. Ще представим нашите досегашни инспекции, които правихме през последните 4 години. Имаме задоволително информация и документи и ще ги предоставим на комисията. По Плана за резистентност: 2 месеца преди изборите поискахме той да бъде прегледан от Народното събрание, само че не просто обсъждан. Готови сме с съответни наши оферти за неговото възстановяване и рационализиране. И по тази тематика имаме най-висока степен на подготвеност за дейности, а не просто за думи. По четвъртия приоритет: промени в изборното законодателство, също сме поредни и действени. Вече няколко пъти внасяме и в този момент ще отстояваме следните неща: видеонаблюдение на изборите, машинно гласоподаване и дейна регистрация за изчистване на " мъртвите души “ от описите. Що се отнася до това, в случай че и когато решите да връчвате трети мандат и в случай че той е при нас, ще съберем груповите органи на партията и ще решим какво да вършим ", добави Корнелия Нинова. 

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР