Няма да останат болници без пари. Това увери подуправителят на

...
Няма да останат болници без пари. Това увери подуправителят на
Коментари Харесай

Подуправителят на Касата категоричен: Няма да останат болници без пари

Няма да останат лечебни заведения без пари. Това увери подуправителят на Здравната каса доктор Димитър Петров. По думите му към 20 юни ще има съвещание на Надзорния съвет и се чака буфер. Всички запаси, които се обрисуват, ще бъдат разпределени там, където е регистрирана надлимитна неотложност, сподели доктор Петров пред bTV.

Той предвижда, че за второто тримесечие обстановката ще се стабилизира.

Касата е разпределила това, което е контрактувано в бюджета и Националния рамков контракт, който е подписан с Лекарския съюз, посочи още подуправителят на НЗОК.

„ Догорили сме 137,2 млн. лева месечно за лечебните заведения. При разпределението обаче има заложен буфер от 3%, който е към 4 милиона и не е даден авансово в бюджетите на лечебните заведения. Те ще го усвоят, само че не го виждат. Така че остават към 133 милиона”, уточни той.

„ В тези 133 милиона има така наречен действия, които не са в никакви предели, плащаме ги толкоз, колкото са правят – там са химиотерапията, лъчелечението, ражданията, дейностите по новородените, хемодиализата, интензивните грижи. Тези действия нарастват основно във връзка с химиотерапията и лъчелечението – от 30 са станали 35 милиона, заради което другата съставния елемент от 107 милиона е намаляла на към 101-102”, изясни доктор Петров.

Той не приема рецензиите, че Касата се държи несъответстващо. „ Докато бюджетът е същият, ние няма от кое място в допълнение да финансираме тази активност. Освен това тези стойности са контрактувани с Лекарския съюз”, посочи доктор Петров.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР