Няма да насроча избори за януари и февруари. Ще връча

...
Няма да насроча избори за януари и февруари. Ще връча
Коментари Харесай

Радев нарече ДБ кохорта путинофили под прикритие и обяви,че ще даде третия мандат след Нова година

Няма да насроча избори за януари и февруари. Ще връча третия мандат след Нова година, тъй че изборите да са през март. Силно се надявам да не се стига до трети мандат.

 

Това съобщи изрично президентът Румен Румен Радев по време на консултациите с шестата по величина парламентарна мощ в 48-ото Народно заседание „ Демократична България “ (ДБ). 

Разговорът мина в изострен звук и от двете страни.

 

Няма дребни и огромни политически сили в Народното събрание, тъй като отговорността е обща, съобщи президентът при започване на консултациите.

 

" На последните избори българските жители не гласоподаваха доверие на нито една политическа мощ сама да ръководи, в противен случай – Народното събрание е фрагментиран. Това прави напъните за лъчение на болшинство за решение на значимите проблеми пред българското общество един сложен, само че не неосъществим развой. Още повече, че с изключение на съставянето на държавно управление, пред Народното събрание стоят още доста други значими задания ", напомни президентът.

" Следя със угриженост това, което се случва в българския парламент и ми се коства, че не това чакат българските жители. Това, което чакаме всички, е консолидация за намиране на сполучлива формула за сформиране на ръководство, за решение на значимите проблеми ", сподели още президентът. Според него обаче борбата нараства и се чертаят нови разграничителни линии.

 

" Политическата система върви към накъсване ", посочи на собствен ред Христо Иванов и съобщи, че е нужен разговор, само че той да не е на безпринципна основа. Демократична България ще прави оценка по три критерии - правосъдната промяна, ясното отношение към въпросите на сигурността, рационален стопански запас, дали да сме се научили да водим разговор съдържателно и можем да демонстрираме самоограничения.

 

Разговорът за държавно управление се измести след въпрос на президента за военната помощ за Украйна. Радев изчете  статус на Ивайло Мирчев: " Модернизацията на армията ни би трябвало да е приоритет за всички политици, без значение от персоналните им желания – путинофилия и русофилия ".

" Тъй като за 8 месеца не е свършено съвсем нищо, би трябвало ли да считаме – по логиката на вашия съмишленик – че вие сте путинофили и русофили под прикритие?И с цел да не излезе това нескрито, боравим с лозунги да го прикрием. Всички тези трудове рефлектират върху хората в армията ", обърна се президентът Румен Радев към водачите на " Демократична България ".

 

От този миг диалогът закупи извънредно изострен звук, поддържан и от двете страни.

" Очаквах, че в случай че разясняваме фейсбук постове... и ние можеше да подготвим ", отвърна на Радев съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

 

" Г-н президент, не считам, че сме атакували съответно управлението на служебното държавно управление в Министерство на защитата. Имаме напълно положителни работни връзки... Путин има интерес от една разединена Източна Европа. Една от най-важните ограничения да спрем тази експанзия и да я спрем като политика, е единството – и то без съмнение и нюанси ", добави Христо Иванов.

 

" Аз като боен съм извънредно сериозен към вашите апели да се разоръжим по време на война преди да сме доставили и усвоили нови мостри техника и въоръжение ", сподели Радев и помоли представителите на " Демократична България " да кажат на какви числа почива тази тяхна концепция.

 

От своя страна Христо Иванов регистрира, че не разполагат с съответни числа. " Нашата цел е изпълнителната власт да получи политическата поддръжка да вземе решение за това. Каква тъкмо, е въпрос на преценка на изпълнителната власт. Никога не сме претендирали да оказваме тъкмо какво въоръжение, в каква степен, по кое време и по какъв начин ",смята Иванов.

 

Според него нуждата от въвличане на Народното събрание не е била добър знак, защото решението е трябвало да бъде взето от изпълнителната власт. Христо Иванов обърна внимание, че решението за военна помощ на Украйна, дава необятен мандат за цялостна рационализация на Българската войска и причини, когато се водят договаряния, страната ни да наподобява съдружник, на който може да се има доверие.

 

За да покаже своята подготвеност Радев акцентира, че е приключил две американски академии и сподели, че няма да мълчи, в случай че хората към него са атакувани. Той упрекна Демократична България, че свързват " кохортата " му с Русия, и попита техните хора какви университети и академии са приключили.

 

" Вие говорите за замесване в огъня на войната, само че дано да си даваме сметка, че в случай че изглеждаме страна, която не може да споделя отговорностите за сигурността в Източна Европа пред лицето на една експанзия, която не е експанзия против една настрана взета страна, това е част от една дълготрайна политика на Путин по реконструиране на неговото имперско въздействие, това е предизвикателство към съюзите, в които членуваме ", разяснява Иванов.

 

Според него способността ни да покажем, че можем да носим съюзническа отговорност е доста значима. " Ако Путин успее, това няма по какъв начин да откри обективен и дълготраен мир, а най-малкото в наш интерес ", счита още съпредседателят на " Демократична България ". Радев подсети на Христо Иванов, че нееднократно е подчертавал, че националната сигурност е пиедестал на сигурността.

 

Христо Иванов отговори, че ръководството, в което е взела участие Демократична България, е незадоволително дълго. Ние внесохме законодателни оферти да се сътвори фонд, в което да се натрупат средствата, които се отделят за модернизацията на армията. Това е комплициран развой, който не може да стане за една нощ, добави той по отношение на модернизацията на отбранителните сили.

И обществени стратегии би трябвало да има, и финансиране за защита, акцентира Христо Иванов.

 

" Вие особено в продължение на месеци проповядвахте една теза, че модернизацията на Българската войска би трябвало да се обвърже с даване на въоръжението на Украйна и то по подобен метод, че незабавно даваме и получаваме надлежно натовско. Вие по какъв начин си го представяте този развой? Можете ли да посочите какво стана и какво получиха тези страни, които са дали такова въоръжение? ", попита Радев.

 

" Г-н президент, мисля, че сме на съвещания за сформиране на държавно управление, няма никакъв проблем да проведем този разговор. Ние в никакъв случай не сме обвързвали тези два процеса в такава степен. Считали сме, че те са логичен свързани ", сподели Христо Иванов и съобщи, че в никакъв случай не са казвали, че първо даваме, а след това получаваме ", отговори му съпредседателят на " Демократична България ".

 

И попита на собствен ред: " Вие месеци наред твърдите, че сходно решение ще ни вкара във война, не считате ли, че в случай че имате такава информация, трябваше да свикате КСНС и да ни запознаете с тази информация за съответните опасности от вкарването на България във война ", сподели Христо Иванов и регистрира, че доста други страни са дали оръжия на Украйна.

 

Ако българските служби имат информация, че едно или друго дейстиве ще вкара България във война, това значи, че незабавно би трябвало да се свика КСНС. Не съм сигурен, какъв брой е работлив този диалог. Този вид разкрачени позиции не са в полза на България, счита Иванов.

" Националната сигурност изисква извънредно отговорно отношение. Тя не търпи аматьорски тълкования. Тя изисква гаранции, а не лозунги. Изисква професионализъм, а не празнословие ", счита Радев.

 

Христо Иванов акцентира, че би трябвало да се разбере, че след 24 февруари, България би трябвало да застане от едната страна. „ Не можем да плашим хората, че заемането на обща съюзническа позиция, щяло да ни вкара във война “, акцентира Иванов и продължи с нападателния звук.

 

" Крим е съветски ", е една фраза която тежи, съобщи Иванов като подсети думи на президента от предизборната акция през 2021 година, че Крим е съветски.

Анексирането на Крим е в нарушаване на интернационалното право, само че съветските самолети изхвърчат от Крим, това е справедлива действителност, отговори президентът.

 

" Най-важният ни ангажимент към НАТО е да можем да поддържаме нашите отбранителни качества. Вие казвате, че ще дадем оръжие на Украйна, само че ще получим такова от Алианса, както са създали други страни. Как си го представяте? ", настъпателно попита Радев.

" Никога не сме обвързвали тези два процеса. Никога не сме казвали първо даваме, след това - получаваме. Лошото е, че поредност от държавни управления отхвърлиха да са дейни и трябваше да се намеси Народното събрание. Вие пък месеци наред твърдите, че сходно решение ще ни вкара във война. Не трябваше ли тогава да свикате КСНС и да ни запознаете с информацията за съответните опасности за България от тази война ", уточни от своя страна Иванов.

" Още февруари превантивно свиках КСНС. Националната сигурност изисква извънредно отговорно отношение, не търпи аматьорски осъществявания, изисква гаранции ", отвърна президентът.

 

Да пазя своите хора, това е мой жанр на работа, акцентира президентът. Когато се нападат хората към мен, аз не мога да си мълча, съобщи изрично Румен Радев.

Той направи отпратка към обява на Иванов в обществените мрежи и сподели: " Хората от моята кохорта са приключили американски академии, а от вашата - руски ".

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР