Няма да можем да приемем еврото от 1 януари 2024

...
Няма да можем да приемем еврото от 1 януари 2024
Коментари Харесай

Проф. Даниела Бобева: Няма да можем да приемем еврото от 1 януари 2024 г.

Няма да можем да приемем еврото от 1 януари 2024 година.

Това сподели пред БНР проф. Даниела Бобева, икономист и учител.

 

" В Европа изрично има страни, които са в криза. Германия е на ръба, което е най-лошата вест за българската стопанска система, доколкото двете стопански системи са свързани. Предполага се, че в еврозоната рецесията ще настъпи при започване на 2023 година “, съобщи проф. Бобева. „ На България в никакъв случай не се е разминавала рецесията, само че този път евентуално ще се отсрочи ", счита проф. Бобева.

И добави, че имаме задоволително съществени структурни проблеми, които пораждат невисок стопански напредък и криза, с цел да чакаме тя да премине бързо:
" Имаме принадлежности, които могат да смекчат процеса. Трябва ни политическа непоклатимост. Имаме потребност от над 22 промени, с цел да получим парите от втория пакет от Плана за възобновяване. В противоположен случай ще изгубим сред 0,5 и 1% от Брутният вътрешен продукт за идната година ".

" В стратегиите на партиите се слага акцент върху присъединение към еврозоната, само че това е по-скоро декларативно. Явно партиите схващат, че развиването на българската стопанска система няма да разреши осъществяването на някои от критериите. За да влезем в еврозоната, би трябвало политически консенсус, а подобен нямаме. Минимален е шансът за извършване на инфлационния аршин. Същото е и във връзка с фискалния ".

 

Проф. Бобева съобщи още, че във фокуса на съвсем всички стратегии на партиите са държавните предприятия – някои плануват основаване на нови държавни предприятия, а други се афишират за приватизация на държавни предприятия, които работят на пазарен принцип.
" Обществото се нуждае от спор за държавните предприятия – как да продължаваме с тяхната ниска успеваемост и с ниското равнище на публични и обществени услуги, които дават ".

По думите ѝ даже в най-позитивния сюжет пари за великодушна политика в страната няма:
" Трябва да се ориентираме към по-ефективна обществена политика. Имаме съществени структурни проблеми и от ден на ден ще плащаме тази цена. Имаме потребност от непоклатимост, от парламент и политици, които да вършат непопулярните ограничения. Колкото по-краткосрочни са държавни управления, толкоз по-неотговорни са към дълготрайните задания за стопанската система. Влизаме в дългова серпантина, а задълженията на страната стават все по-скъпи ".

 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР