Няма да има задължително прелицензиране на лечебните заведения Без обсъждане

...
Няма да има задължително прелицензиране на лечебните заведения Без обсъждане
Коментари Харесай

Решено: Мегакомисия поема функциите на Фонда за лечение на деца и Агенцията по трансплантация

Няма да има наложително прелицензиране на лечебните заведения Без разискване парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри промените в опазването на здравето на второ четене. Фондът за лекуване на деца и Изпълнителната организация по трансплантация ще се закрият, а функционалностите им ще изземат Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и мегакомисия, която ще бъде образувана към здравното министерство, плануват част от измененията.

От Българска социалистическа партия дефинираха решенията като противозаконни и заговориха за сезиране на Конституционния съд.

Едни от дребното корекции, които ръководещите взеха решение да подхващат сред първо и второ четене, се отнасят до настояванията на Лекарския съюз парите за здраве да не могат да бъдат прехвърляни по другите посоки. Тези претенции ще бъдат задоволени.

Задължително прелицензиране на лечебните заведения също няма да има. До края на идната година обаче ще бъдат направени нови медицински стандарти, на които лечебните заведения ще би трябвало да отговорят.

" Ние се съобразихме със мнението на Българския лекарски съюз. Предложихме да няма наложително прелицензиране на лечебните заведения, а след основаване на новите медицински стандарти те да имат опция в период до 31 декември 2019 година да приведат активността си в сходство с тези стандарти и тогава да бъдат тествани от Агенцията по медицински контрол ", изясни депутатът от ГЕРБ доктор Даниела Дариткова.-->

" Общественото разискване се случи, ние се съобразихме с всички, които изрекоха свои градивни отзиви и оферти. В случая сътрудниците от Българска социалистическа партия бяха предложили само отпадане на текстовете, което в действителност беше малко несериозно отношение ", разясни Дариткова.

От Българска социалистическа партия обаче са уверени, че измененията на редица закони, предприемани със заключителните разпореждания на един, единствен, с изключение на, че са противоконституционни, са и нездравословни за здравето.

" През закон за бюджета на НЗОК да се дефинират функционалности на Министерство на здравеопазването, да се трансформира цяла поредност от закони, това по никой метод не дава отговор на законовата правна процедура. Този механизъм основава опция посредством тези преходни и заключителни разпореждания доста бързо, без никакво публично разискване, да бъдат прокарани тези публични закони и ограничения, което е безусловно незаконно. Това се посочи и от други политически сили още при първото четене ", разяснява проф. Георги Михайлов.

Предстои от опозицията да обсъдят дали да сезират Конституционния съд поради по този начин взетите законови решения.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР