Няма да има внос на слънчоглед от Украйна, ако не

...
Няма да има внос на слънчоглед от Украйна, ако не
Коментари Харесай

Денков: Няма да има внос на слънчоглед от Украйна, ако не се регламентира количеството му с квота

" Няма да има импорт на слънчоглед от Украйна, в случай че не се регламентира количеството му с квота. "

Това сподели премиерът Николай Денков на брифинг в МС след срещата с представителите на Инициативния комитет за осъществяване на общонационален аграрни митинг.

На срещата при закрити порти участваха ръководителят на Асоциацията на земеделците Венцислав Върбанов, Цветан Цеков от Националната браншова камара " Плодове и зеленчуци ", шефът на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, Мария Степанчева, ръководител на Асоциация на биволовъдите в България Илия Проданов от Национална асоциация на зърнопроизводителите, Симеон Караколев от Инициативния комитет за аграрни митинг и други, оповестява Българска телеграфна агенция.

По думите на Денков полемиката е била тежка и напрегната, само че всички участници са се обединили към желанието да търсят решения по петте наболели за земеделието проблеми.

След края на брифинга ми следва диалог с премиера на Украйна Денис Шмигал, в който ще го осведомявам, че в близко бъдеще България няма да разреши импорт на слънчоглед от Украйна, в случай че не се регламентира точното количество с квота, сподели той.

Премиерът ще разговоря и с представители на Европейската комисия дали има опция и други артикули да бъдат приобщени към възбраната за импорт от Украйна като мед, месо, мляко и други.

Денков обаче посочи, че досега внасяните от Украйна артикули са без установени нарушавания и отклонения и че те се подлагат на инспекции както всички артикули, импорт от трети страни.

" След приключване на периода дотациите ще бъдат раздавани за не повече от седмица-две ", даде обещание още той.

По всяка от точките, които бяха сложени от протестиращите, можем да предложим решение или да разбираем по какъв начин ще търсим решение, добави той.

Той посочи, че настояването на протестиращите по " точка 4 " за смяна на горната сума за дотациите към земеделските производители и " точка 5 " за понижаване на долната граница на някои производители, най-вече на млечни артикули, постанова диалог с специалисти от Европейска комисия дали това е допустимо.

Министърът на финансите Асен Василев даде обещание:

" Първо ще се осъществя създаденият в България слънчоглед в посока произвеждане на олио и по-късно ще се внася при ясни и съответни потребности и количества подобен от Украйна, само че първо би трябвало да знаем на какви цени се купува и на какви цени се продава на открито, ще работим по ясно конкретизирани параметри и данни, а не на сляпо “.

По негови думи в бранш " Земеделие " има доста несвършена работа, която следва да бъде решена.

Според министъра на земеделието Кирил Вътев срещата е била градивна и той изрази вяра, че протестиращите ще оценят напъните на кабинета на Денков да задоволят оптимално настояванията им, призовавайки митингът да " завърши още довечера “.

Цветан Цеков от Националната браншова камара " Плодове и зеленчуци " заключи от името на всички представители на инициативния комитет:

" Всички ние желаем да работим и да осъществяваме нашата продукция от другите браншове в България и се надяваме властимащите да осъзнаят това ". 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР