Няма да има видеонаблюдение на изборите на 4 април. Това

...
Няма да има видеонаблюдение на изборите на 4 април. Това
Коментари Харесай

Няма да има видеонаблюдение на изборите

Няма да има видеонаблюдение на изборите на 4 април. Това следва от постановеното минути преди 18 часа през днешния ден определение от тричленен състав на Върховния административен съд.

С него беше оставено без почитание настояването да спре действието на напътствията на Централната изборна комисия, с които беше неразрешено видеозаснемане и лъчение в действително време на броенето на бюлетините в секционните комисии след края на изборния ден.

Казусът стигна до висшата инстанция, откакто първоинстанционния административен съд разгласи видеонаблюдението за законно, а ЦИК и Комисията за отбрана на персоналните данни апелираха определението.

Днес ход на делото всъщност не беше даден по процедурни аргументи и то беше отсрочено за 14 април. Така пристигна различното искане за авансово допускане на осъществяването на решението на Административен съд София - град, което беше подкрепено и от двамата представители на държавното обвиняване.

Категорично срещу бяха ЦИК и Комисията за отбрана на персоналните данни.

Според Венцислав Караджов, който оглавява Комисията за отбрана на персоналните данни, първоинстанционният правосъден акт слага българските жители без право на отбрана на персоналните данни. Освен това процедура за видеонаблюдение няма в Изборния кодекс.

"Изборното право е обществено право. Важи правилото - това, което е написано, е само вероятното да се направи. Това не са гражданско-правни връзки, при които важи правилото - това, което не е неразрешено, може да се прави. В случая българският съд е направил тъкмо това - изтълкувал е гражданско-правните правила и ги е приложил в общественото право. Не значи, че в закона за устройство на територията, когато нещо категорично не е неразрешено, то лицето може да го направи и да си построи къща там, където не е позволено ".

Тримата административни съдии отхвърлят авансово осъществяване на решението, с което се позволява видеонаблюдение на изборите и с претекст, че даже и да бяха спрели осъществяването на напътствията на ЦИК и Комисията за отбрана на персоналните данни, отново нямаше по какъв начин да има видеонаблюдение на изборите, тъй като днешният им акт предстои на обжалване пред петчленен състав на Върховен административен съд, т.е. не може да влезе в законна мощ до провеждането на тази изборна процедура.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР