Няма да има спиране на тока в Белодробната болница във

...
Няма да има спиране на тока в Белодробната болница във
Коментари Харесай

Няма да спират тока на варненската белодробна болница -

Няма да има прекъсване на тока в Белодробната болница във Варна, това заяви отрасловият заместник-кмет Коста Базитов на съвещанието на общинската комисията по опазване на здравето, представен от Българска национална телевизия.

Съветниците разискаха насъбраните отговорности и опасността от режим на тока в лечебното заведение, след като директорът на лечебното заведение доц. Христо Ганчев заплаши, че в случай че им спрат тока ще заведе болните при кмета.

Белодробната болница във Варна е с дълг от 65 хиляди лева към локалното енергодружество, а личният състав не е получавал заплати от 10 месеца.

„ Токът на този стадий не е средство, под въздействието на което би трябвало да се взимат решения. Те би трябвало да дойдат от Министерството на здравеопазването “, разяснява зам.-кмета Базитов.

Той напомни, че от 2015 година има решение на Общинския съвет и то не е за закриване на лечебното заведение, а за пренасяне на активността към някоя друга болница.

„ Оттогава с всички министри съм имал среща като се изключи последния, който от 2 месеца отхвърля среща. Използваме всевъзможни контакти да се свържем с нея и да приказваме за предприемане на дейности, само че отговор няма “, добави заместник-кметът.

По думите му всяка година общината отделя средства за финансиране на някогашния Тубдиспансер, само че с растящите цени към този момент няма да е в положение да покрива разноските.

„ Тази година отговорностите са за 600 000 лева, само че следващата година ще бъдат 1 млн. лв. въз основата на нарастването на цените на тока, водата, потреблението, издръжката. Не е допустимо една община да устоя болница със социално-значимо заболяване от международен мащаб “, сподели още Коста Базитов.

Членовете на комисията също се сплотиха към позицията, че не общината, а страната е тази, която би трябвало да реши ориста на Белодробната болница.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР