Няма да има смяна на машини в изборния ден. Ако

...
Няма да има смяна на машини в изборния ден. Ако
Коментари Харесай

Шефът на ЦИК: Счупи ли се машина за гласуване, изборите продължават на хартия

Няма да има промяна на машини в изборния ден. Ако не може на място да се поправи техниката, гласоподавателите ще продължат с гласуването посредством хартиени бюлетини. 

Това изясни шефът на ЦИК Камелия Нейкова в изявление за бТВ.

По думите ѝ ЦИК е подготвена за провеждането на изборите.

Камелия Нейкова разяснява какво би трябвало да се направи, в случай че бъде получен сигнал за взривно устройство в изборна секция.

Министерството на вътрешните работи (МВР) имат създадена процедура за деяние, когато има сигнал или някакво друго събитие, обвързвано с хипотетичен предмет с характерности на взривно устройство. Всички секционни и районни изборни комисии са получили телефон от Министерство на вътрешните работи, на който неотложно би трябвало да подават тази информация, осведоми Нейкова. Тя добави, че е получила увещание от служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, че персонално той поема уговорката да осведоми ръководителя на ЦИК за такива случаи.

По думите ѝ в случай че има сигнал за взривно устройство, ръководителят на секционната изборна комисия (СИК) би трябвало да се обади на предоставения от Министерство на вътрешните работи телефон, а полицията ще осведоми непосредствено ЦИК за тези случаи.

Министерство на вътрешните работи са подхванали много ограничения, с цел да бъде спокоен изборният ден. Мисля, че няма да се наложи прекратяване на изборния развой и гласуването, разяснява още Нейкова.

Председателят на ЦИК напомни, че видеонаблюдението ще стартира в края на изборния ден, когато стартира преброяването на бюлетините. Устройството се включва от ръководителя на СИК. Всяка една бюлетина няма да се демонстрира директно в екрана, само че е доста значимо този член на СИК, който е избран да изважда една по една бюлетините от изборната кутия, да я обръща към членовете на СИК и към устройството за видеонаблюдение, и към наблюдаващите, уточни Нейкова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР