Няма да има шоково увеличаване на цените на тока нито

...
Няма да има шоково увеличаване на цените на тока нито
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Няма да има шоково поскъпване на тока

Няма да има шоково увеличение на цените на тока нито от 1 април, нито от 1 юли. Това съобщи в ефира на новият ръководител на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров. 

„ Комисията работи интензивно по пресмятане на ценовите съставни елементи, които влизат в цената за тока за бита. България е в доста спокойна обстановка във връзка с електрическата енергия, за разлика от газа, тъй като има лично произвеждане, което е задоволително да обезпечи потребностите на бита и бизнеса. Газа внасяме напълно. Скоковете на международните тържища на газ и електричество няма да обиден в такава степен българските консуматори ”, посочи Тодоров.

По думите му, най-разпространената цена за ток за бита е 20 ст. дневна и 15 ст. нощна цена. От тях 6 стотинки са за транспорт, изясни Тодоров.

„ Булгаргаз ” има ясно дефинирана формула, по която купува своя газ. Ще изчислим цената за потребителите като пристигна краят на месеца. Ако войната свърши и Русия стартира да доставя газ както преди този момент, цената ще падне фрапантно, само че към днешната дата нарастване ще има и то няма да е с 3%%. „ Булгаргаз ” ще даде планирана цена за април ”, изясни шефът на КЕВР.

Относно договарянията с Азербайджан за доставки на газ, Станислав Тодоров сподели, че сега се договаря методът на транспорт, ако Русия спре газоподаването си. „ В момента не се внася азерски газ, тъй като цената би била доста по-висока от тази, която сме договорили дълготрайно ”, изясни той.

Председателят на КЕВР разкри, че се чака да излезе европейска инструкция, която да задължи всички страни да отстранен бариерите, които попречват семействата да създават сами своето електричество. В тази стратегия е заложено на всеки, който купи слънчев панел за жилището си, да бъдат възобновени 70% от вложената сума.

„ Искаме да дадем опция на българските консуматори сами да създават електричество за своите потребности. Инвестицията се изплаща от по-ниската цена за към 7 години ”, добави Тодоров. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР