Няма да има ритуал край извора на Дамбалъ, който се

...
Няма да има ритуал край извора на Дамбалъ, който се
Коментари Харесай

След писмо от ген. Мутафчийски отменят ритуала край Дамбалъ заради COVID-19

Няма да има обред край извора на Дамбалъ, който се организира в нощта на 5 против 6 май няма да се състои тази година поради заплахата от разпространяване на ковид. Това оповестиха от община Момчилград.

Решението е взето откакто беше получено писмо от ръководителя на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

В него се цитира заповедта на здравния министър от 13 март, с която се не разрешават всички всеобщи мероприятия.

Позицията на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи – Кърджали е, че заради усложнената епидемиологична конюнктура и спазването на санитарно-хигиенните ограничения, провеждането на събитието в нощта на 5 против 6 май в сегашния миг не е оправдано.

Без джамии през свещения месец Рамазан

"За броени седмици пандемията от ковид промени живота на хората в целия свят. Даваме си сметка, че визитата на Дамбалъ в нощта на Хъдърлез е значимо за доста хора ", сподели кметът на Момчилград Илкнур Кязим.

"В същото време скупчването на огромен брой гости слага под риск човешки животи. Нека бъдем виновни, да помислим за заплахите и да не допуснем ние и околните ни да станем жертви на болестта ", съобщи още тя.

Общинският спешен щаб ще окаже подпомагане на чиновниците на на районно управление (на МВР) – Момчилград за използването предписанията на здравния министър, в това число при построяването на пунктове на методите за Дамбалъ.


Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР