Няма да има резултат от мисията на Владо Бучковски в

...
Няма да има резултат от мисията на Владо Бучковски в
Коментари Харесай

Велизар Енчев: Ако Вашингтон ни притискаше за Северна Македония, щяхме да отстъпим

" Няма да има резултат от задачата на Владо Бучковски в София, а и той надали има такива упоритости, защото тази глава за договаряния с Европейски Съюз за тази година е затворена ".

Така журналистът, политик и посланик Велизар Енчев разяснява пред БНР визитата на специфичния представител на Северна Македония за България Владо Бучковски.

Той ще бъде признат от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Очаква се Бучковски да беседва и с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев.

Според Енчев визитата на специфичния представител на Северна Македония е потребно с това, че ще поддържа " топъл дипломатическия канал сред София и Скопие ".

Журналистът и посланик предвижда развиване на тематиката за еврочленството на РСМ (Република Северна Македония), като изрече мнение, назад на упованията на македонския министър председател Зоран Заев, че разногласието сред Скопие и София може да се реши след парламентарните избори в България:

" След парламентарните избори, в случай че те се проведат през март, в случай че ГЕРБ към този момент не ръководи, нито едно друго българско държавно управление, без значение кой ще е отпред, няма да си разреши да премине тази алена линия, която и ГЕРБ в този момент не си разрешава да премине, а и няма право да премине. Ние сме сложени до стената и няма към този момент накъде да отстъпваме. Време е нашето Министерство на външните работи да се похвали, че за първи път след 1992-ра година има една почтена позиция, изцяло съобразена с историческите обстоятелства ".

Той акцентира, че по тематиката за РСМ натискът не е от Вашингтон, а от Брюксел и с държанието си ръководещите у нас са посочили, че имат боязън единствено от ръководещите в Съединени американски щати, а не в Европейски Съюз:

" Ако международният фактор, който ни притискаше, беше Вашингтон, не Брюксел, ние щяхме да отстъпим ".

По думите на Велизар Енчев така наречен " македонски въпрос " сред двете международни войни се дължи на несъответстващата, милитаристична немска политика:

" Германия, като мотора на Европейски Съюз, желае да приключи своето председателство на Съвета на Европейски Съюз с този триумф на Балканите. Дори да бяхме дали единодушие за пускане на договаряния на РСМ и Албания за участие в Европейски Съюз, това нямаше да промени проблемите, които стоят сред нашите два страни - България и РСМ. Обяснявам си го единствено с болна упоритост на Германия ".

Според журналиста настояването за анекс към контракта с РСМ, изказвано неведнъж от вицепремиера и министър на защитата Красимир Каракачанов, който е и водач на Вътрешна македонска революционна организация, е самопризнание за неуспех и че договорът е слаб и неблагоприятен за България.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР