Няма да има примирие в Судан през свещения за исляма

...
Няма да има примирие в Судан през свещения за исляма
Коментари Харесай

Генерал от суданската армия изключва примирие за Разадан

Няма да има помирение в Судан през свещения за исляма месец Рамазан , в случай че паравоенната група на Силите за бърза поддръжка (RSF) не напусне домовете и обектите на цивилни, сподели в неделя високопоставеният военачалник от суданските въоръжени сили Ясер ал-Ата, представен от " Ройтерс ".

Изявлението следва апела на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за помирение по време на Рамазан, който стартира тази седмица. Паравоенните RSF обявиха, че приветстват апела за преустановяване на огъня.

Изявлението на Ата, оповестено в формалния телеграм канал на армията, цитира последните военни достижения на армията в Омдурман, част от по-голямата столица на Судан.

В него се споделя, че не може да има преустановяване на огъня за Рамазан, в случай че RSF не изпълнят уговорката, стихотворец през май предходната година на договарянията с посредничеството на Саудитска Арабия и Съединени американски щати в Джеда, за евакуиране от цивилни домове и публични уреди.

Също по този начин се споделя, че не би трябвало да има роля за Мохамед Хамдан Дагало, водачът на RSF, прочут като Хемедти, в бъдещата политика или войска на Судан.

Войната сред армията на Судан и RSF избухна в средата на април 2023 година на фона на напрежение към проект за преход към гражданско ръководство. Двете фракции проведоха прелом през 2021 година, който дерайлира предходен преход след свалянето през 2019 година на автократичния някогашен водач Омар ал Башир.
 Войната в Судан е прогонила 3 млн. души от домовете им
Войната в Судан е прогонила 3 млн. души от домовете им

2.4 млн. души са разселени в страната, а 730 000 са избягали в прилежащи страни

Организация на обединените нации споделя, че близо 25 милиона души - половината от популацията на Судан - се нуждаят от помощ , към 8 милиона са напуснали домовете си и гладът се усилва. Вашингтон твърди, че воюващите страни са направили военни закононарушения.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш също прикани за помирение през Рамазан.

Посланикът на Судан в Организация на обединените нации сподели пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в четвъртък, че ръководителят на армията и ръководещия съвет Абдел Фатах ал Бурхан приветства апела на Гутериш, само че се чуди как може да бъде прибавен.

Министерството на външните работи на Судан, което е в съгласие с въоръжените сили, сподели, че с цел да бъде сполучливо апелът за преустановяване на огъня, RSF ще би трябвало да се изтеглят от области , в това число щатите Ел Гезира и Сенар и няколко града в Дарфур, крепостта на RSF.
 Хуманитарни организации сигнализират за
Хуманитарни организации сигнализират за " древен апетит " в Судан

Достъпът до храна остава стеснен заради военните дейности и развалената инфраструктура
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР