Няма да има предсрочни избори към момента, 100% в рамките

...
Няма да има предсрочни избори към момента, 100% в рамките
Коментари Харесай

Христо Иванов: Няма тайни договорки да вдигнем ветото по отношение на РСМ

Няма да има предварителни избори все още, 100% в границите на идващите четири години не мога да ви обещая, сподели съпредседателят на Демократична България
„ Тайни сделки да вдигнем ветото във връзка с Република Северна Македония няма и не може да има, защото решението за възможна смяна в българската позиция и някаква сделка може да бъде взето единствено от Народното събрание. Ние имаме рамкова позиция на България, която обвързва държавното управление. Потвърдили сме я по време на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. В този смисъл не може един човек, който и да е той, да поема каквито и да е задължения. И тази легенда не работи за никого в полза на истината. Надявам се, че страстите ще минат. Сложно е в обединението, постоянно съм го казвал, има страсти, хора сме всички, само че би трябвало да се поеме отговорността и се надявам, че в този момент много се е успокоил тонът “. Това съобщи в коридорите на Народното събрание съпредседателят на „ Демократична България “ Христо Иванов във връзка вчерашното обвиняване от водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов, че министър председателят Кирил Петков скрито е поел ангажимент България да пусне Северна Македония за договаряния в Европейски Съюз.

Иванов удостовери, че по-рано през днешния ден е бил на среща в Министерския съвет сред обединението и ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Той уточни, че тематиката РСМ е била обсъждана и там.

„ Тъй като срещата беше обзор на всички тематики, които интересуват и нас, и Европейската комисия, стана дума и за Северна Македония, където ние доста ясно обяснихме какъв брой е комплицирана тематиката, какво написа в рамковата позиция на Народното събрание, че смяна може да има единствено с решение на Народното събрание, това беше категорично обяснено на нашите европейски сътрудници и че в случай че въобще се върви към някаква смяна, тя би трябвало да минава през доста сериозен ангажимент от страна на европейските институции да пазят нашата позиция. Защото тук не става дума просто за спор сред България и Северна Македония, а сред България като членка на Европейски Съюз и една страна, която е претендент “, акцентира Христо Иванов.

„ Няма напън, няма извиване на ръце. Тези митове, които самите нас ни слагат в унизително състояние, нямаме никакъв интерес сами да си ги възпроизвеждаме. Нашите европейски сътрудници търсят метод да си помогнем. Трябва да защитим ясно националните си ползи, само че това включва и, постоянно съм го твърдял, Северна Македония да стане член на европейското семейство дружно с нас “, безапелационен бе Иванов.

Той увери, че в този момент няма заплаха от предварителни избори.

„ Няма да има предварителни парламентарни избори все още, 100% в границите на идващите четири години не мога да ви обещая, само че в този момент няма да има. Това, което видях и през днешния ден, че колкото и противоречиви тематики да има, сътрудниците осъзнават отговорността, която имаме към ръководството на страната и разногласията ще бъдат решени “, акцентира съпредседателят на Демократична България.

На въпрос дали са поставяни периоди за начало на договарянията на Република Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз, той отговори по този начин:

„ Срокове в никакъв случай не могат да бъдат поставяни на България. Има действителности, с които би трябвало да се съобразяваме от най-различно естество, само че никой не може да ни слага на нас периоди и не са поставяни такива “, безапелационен бе Христо Иванов.

Попитан дали прави връзка сред „ тези митове “ и напрежението към избора на нов шеф на Българска народна банка, той уточни:

„ Вкарвате ме в тълкования. Очевидно е, че има доста комплицирани решения, които би трябвало да се вземат, явно е, че изборът на началник на Българска народна банка също е част от факторите, които основават напрежение. Надявам се и приканвам това да бъде решено градивно в границите на обединението и мисля, че виждам стъпки в тази посока “.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР