Няма да има ново преместване на украински бежанци. Програмата на

...
Няма да има ново преместване на украински бежанци. Програмата на
Коментари Харесай

Димитър Киров, Агенция за бежанците: Очакваме украинските граждани да се интегрират по-бързо

Няма да има ново пренасяне на украински бежанци. Програмата на държавното управление е продължена до 24 февруари 2023 година Такова пренасяне не е неотложно.

Това сподели пред Euronews Bulgaria зам. ръководителят на Агенция за бежанците Димитър Киров.

Програмата е продължена с параметрите през цялото време – 15 лева с изхранване, 10 лева без изхранване. Това, че някои хотели затварят не е по виновност на държавното управление.

В началото издръжката беше по 40 лева на емигрант, само че тогава никой не можеше да допусна какви ще са параметрите на войната, какъв брой дълго ще продължи, какъв ще е нейният мащаб. Когато преразгледахме финансовите благоприятни условия на страната се реши, че би трябвало да бъдат понижени тези разноски. Освен това самите хотелиери се съгласиха и споделиха, че не е било нужно такова фрапантно финансиране, каквото е било първоначално.

 
На територията на страната сега пребиват 51 364 украински жители, само че единствено 12 000 от тях са настанени в хотели, места за настаняване и държавни бази. В държавните бази ще бъдат наставяни новодошли след 31 октомври. Преди това ще минават през буферни центрове, само че престоят им там няма да бъде за повече от 30 дни.
Очакваме украинските жители да се интегрират в нашето общество по-бързо. Ако приемем, че за тези 9 месеца те са минали през интервал на акомодация, то би трябвало те към този момент по-активно да се включат към интеграционните стратегии, по-бързо да намерят работа и жилище, да изпратят децата си на учебно заведение. Много значим миг от интеграцията е научаването на езика.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР