Няма да има никакво предоговаряне на преговорната рамка, нито на

...
Няма да има никакво предоговаряне на преговорната рамка, нито на
Коментари Харесай

Американският посланик в Скопие: Няма да има предоговаряне на Договора за приятелство с България

Н яма да има никакво предоговаряне на преговорната рамка, нито на Договора за другарство с България. Тези контракти са факт. Това съобщи американският дипломат в Скопие Анджела Агелер .

„ Искам да бъда пределно ясна. Преспанското съглашение е историческо за тази страна. Знам, че беше доста мъчно за доста хора тук да одобряват името. Но това е интернационален контракт, който бе признат от държавното управление и интернационалната общественост го одобри. Разбира се, ние бяхме част от този развой и го подкрепихме. Това разреши на районен съд Македония да се причисли към НАТО и да напредва към Европейския съюз “, сподели Агелер в изявление за „ Свободна Европа “.

По отношение на контракта с България, тя съобщи следното:

„ Тези контракти са към този момент направени. Няма да има нито предоговаряне за Преспа, нито за напредъка към Европейски Съюз. Това е доста ясно “.

" Има разлика сред казаното по време на предизборната акция, казаното през годините и това, което следва. Силно се надяваме, че е реализиран прогрес, че тези остарели терминологии ще бъдат оставени настрани, " акцентира Агелер.

По отношение на назначението на скандалния сръбски водач в районен съд Македония Иван Стоилкович, който се смята за непосредствен до Москва, за вицепремиер, американският посланик уточни:

„ Лично не го познавам, не знам в каква степен се трансформират позициите на новия вицепремиер съпоставяне с предходния интервал. Вчера се срещнах с премиера и министъра на защитата. Имах отлични диалози с двамата за Украйна. Те ми дадоха гаранции за поддръжката на Украйна по линия на НАТО. Сега съм уверена, че когато посетят Вашингтон през идващите седмици, ще повторят тази позиция “.

На въпрос дали има риск от евентуално нахлуване на корупционен капитал в страната, в подтекста на оповестения от Унгария заем от 1 милиард евро за РСМ, Агелер отговори:

" Винаги има риск и това е ролята на публицистиката - да ревизира и да изисква бистрота. Ролята и на жителите е да изискват бистрота. Ще желаеме да знаем от кое място идва това финансиране. Не е задоволително да желаяме от държавното управление да позволи корупцията, жителите би трябвало да бъдат част от процеса и да изискват отговори. Правителството сподели обществено и ни убеди уединено, тук в посолството, че ще бъдат отворени към този тип въпроси. Ние разчитаме на думата им. "

Американският дипломат разяснява и опцията нови фигури от Северна Македония да бъдат глобени от Вашингтон:

" Когато имаме доказателства за корупция, те отиват във Вашингтон и се преглеждат деликатно. Когато сме сигурни, че доказателствата са безусловно надеждни, разгласяваме глобите. Има доста случаи, когато Съединени американски щати слага някого в листата, а страната на генезис на лицето не прави нищо. Ние не прилагаме закона в тази страна, не сме част от правосъдната ѝ система, това е работа на управляващите тук. На следователите, на тези, които ползват закона, на правосъдната власт. Има доста доказателства в тази страна (РС Македония - бел. ред.), тъй като всякога, когато Съединените щати глобяват някого, никой тук не е сюрпризиран. Не е изненада, че тези хора са корумпирани, въпросът е какво ще създадат институциите по въпроса, а ние чакаме да забележим. "

Анджела Агелер разяснява също решението Белият дом удължи националното изключително състояние във връзка с Западните Балкани, оповестено в началото през 2001 година

Тя сподели, че това решение е ориентирано към продължаващите закани за националната сигурност и външната политика на Съединени американски щати, " дължащи се на екстремистко принуждение и обструктивни действия в района ".

" Това решение е самопризнание, че тази част от света е комплицирана и би трябвало да ѝ се обърне внимание. Това вършим тук в посолството и ще продължим да го вършим ", акцентира дипломатът.

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР