Няма да има мнозинство в парламента при гласуването за закупуването

...
Няма да има мнозинство в парламента при гласуването за закупуването
Коментари Харесай

Ненчев обвини президента, че създава хаос при избора на изтребител

" Няма да има болшинство в Народното събрание при гласуването за закупуването на F-16. Всичко ще бъде в ръцете на Ахмед Доган. " Това съобщи някогашният министър на защитата Николай Ненчев.

Според него основаният спор е неестествен, като по думите му той е резултат от други ползи за това кой е " за " и кой " срещу " изтребилите.

" F-16 e най-хубавият избор за България, макар съпротивата на президента ", акцентира Ненчев.

По думите му не е удар против България, че се стопираме на F-16, удар е че изпълняваме проекта " Решетников ".

Думите на президента за това, че състезанието за нов изтребител е изопачен, Ненчев дефинира като политически популизъм. Той запита какъв брой пъти президентът Румен Радев е посетил Народното събрание, с цел да осъди този проблем или какъв брой пъти е инициирал срещи с парламентарните групи и е показал своите причини по тематиката.

" Президентът основава безпорядък в този развой ", безапелационен е Ненчев.

Според него е значимо ръководителят да Народното събрание да предложения президента, с цел да се изяснят тези взаимоотношения.

Ненчев уточни още, че президентът е спорен, защото преди време самият Румен Радев е декларирал, че би трябвало да се вземе изтребител без значение какъв, само че той да бъде нов.

" Нека президентът одобри волята на Народното събрание, в противоположен случай взривяваме държавността ", безапелационен е Николай Ненчев.

Той означи, че е значимо в контракта за изтребителите да има още една уговорка и при подписването му неотложно да получим 4 или 5 F-16 от Съединени американски щати, които да бъдат разполагаем за защита на въздушното пространство.

Припомняме, в последната една седмица на 2018 година и Gripen, и Локхийд Мартин усъвършенстваха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от главните тематики, на които бе отдадена визитата на заместник-държавния секретар на Съединени американски щати Джон Съливан у нас.

Към дата 1 октомври в Министерството на защитата три страни внесоха офертите си за общо четири вида бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

Работата на работната група по класиране на офертите трябваше да завърши в период от 14 работни дни, т.е. средата на октомври месец.

Стана ясно обаче, че министър председателят Бойко Борисов ще назначи нова работна група, която ще вземе окончателното решение за превъоръжаването на българските Военно-въздушни сили (ВВС). Информацията пристигна от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата на Българска социалистическа партия Николай Цонков.

Периодично се разменят обвинявания сред Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и предоставяне на тежест към някоя от офертите. Президентът и висш главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев прикани премиера, министрите и националните представилите да запазят радиомълчание, до момента в който тече работата на междуведомствената комисия, образувана да направи оценка и разбор на постъпилите предложения по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.

На 21 декември стана ясно, че F-16 е препоръчваната оферта от комисията.

След това от Локхийд Мартин увериха, че при избор на F-16, това ще докара до прогрес на стопанската система на България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР