Няма да има извънредно събиране на Комисията за борба с

...
Няма да има извънредно събиране на Комисията за борба с
Коментари Харесай

Няма да има извънредно събиране на Комисията за борба с грипа във Варна

Няма да има изключително събиране на Комисията за битка с грипа и ОРЗ във Варна, разяснява за Moreto.net началникът на Регионалната здравна ревизия в морската столица доцент доктор Цонко Паунов. То ще се състои планово на 19 януари, четвъртък.

Стойностите на заболеваемостта от грип и ОРЗ за интервала 9 – 15 януари за региона са 229.73 заболели на 10 хиляди души при 195 на 10 хиляди за предходния интервал. Това сподели информация на Moreto.net с осведомителната система на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

През миналата седмица от РЗИ - Варна обясниха, че 200 на 10 хиляди души е гранична стойност за оповестяването на зараза. Поне това демонстрира практиката през минали години.

" Прагът от 200 болни на 10 000 е ориентировъчен. Решението за оповестяването на грипна зараза не може да се вземе единствено на база един фактор, че се е повишила заболеваемостта, регистрират се и доста други индикатори, които се следят ", разяснява още доцент Паунов.

Днес по-рано стана ясно, че във варненско учебно заведение е издадена заповед за носене на маски от възпитаници и учители. Противоепидемичната мярка е въведена по отношение на Протокол с целесъобразен темперамент от съвещание на Областната оперативна комисия за управление, съгласуваност и надзор в битката с грип и ОРЗ, извършено на 12 януари.

Според едно от тях на ръководителите на лечебните заведения и шефовете на учебните заведения, детските заведения и висшите образователни заведения се предлага издаване на вътрешна заповед за носене на защитни маски за лице ; съблюдаване на засилен антисептичен режим, постоянно проветряване, потребление на бактерицидни лампи за дезинфекция за въздуха в пространствата.

Мерките от съвещанието на Комисията във Варна са целесъобразни към този момент . Всеки шеф, който счита, че в неговото учебно заведение би трябвало да бъдат въведени, може да го направи, разяснява доцент Паунов

Ще бъдат събрани и оценени данни за посещаемостта, какъв брой възпитаници и учители липсват. Областната оперативна комисия за битка с грип и ОРЗ ще се събере на ново съвещание в четвъртък. По думите на доцент Цонко Паунов процесът не е толкоз натоварен, с цел да изисква неотложност.

По време на същинска грипна зараза 70% от учениците заболяват в границите на 2 - 3 дни, уточни шефът на здравната ревизия. По данни на РЗИ от предходната седмица заболелите възпитаници са били 20%, а общо отсъстващите заради заболяване учители и възпитаници - 14%.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР