Няма да има израелска окупация на ивицата Газа, заяви високопоставен

...
Няма да има израелска окупация на ивицата Газа, заяви високопоставен
Коментари Харесай

Израелски министър: Няма да има окупация на ивицата Газа

Н яма да има израелска окупация на линията Газа, съобщи почитан израелски представител, съобщи Франс прес.

" Израел няма да окупира линията Газа ", сподели Рон Дермър, израелски министър на стратегическите въпроси в изявление за американската телевизия MSNBC.

Той напомни, че Израел се е изтеглил от линията Газа преди 17 години. Министърът съобщи, че един път откакто " Хамас " към този момент не е на власт там и след унищожаването на неговата инфраструктура, Израел ще би трябвало да има обща отговорност за сигурността за към момента непостоянен интервал. В отговор на въпрос по какъв начин ще бъде проведена тази отговорност, Дермър призна, че въпросът остава отворен, само че увери, че няма да става дума за окупация.

Дермър е някогашен дипломат на Израел в Съединени американски щати. Той е доближен на израелския министър председател Бенямин Нетаняху. Думите му идват в миг, в който Вашингтон съобщи, че се опълчва на нова дълготрайна окупация на Газа от Израел.

" В общи линии ние не поддържаме повторната окупация на Газа от Израел и Израел не го поддържа също ", съобщи представителят на Държавния департамент Ведант Пател през вчерашния ден. Това пък беше реакция на думите на Нетаняху от понеделник, който съобщи тогава, че желае Израел да поеме общата отговорност за сигурността в тази територия след края на войната с " Хамас ".

" Водим дейни диалози с нашите израелски сътрудници по отношение на това какво би трябвало да съставлява линията Газа след спора. Президентът Джо Байдън резервира позицията си, съгласно която повторна окупация от израелските сили не е вярното нещо, което да се направи ", сподели също Кърби. Но добави, че едно нещо остава безспорно и то е, че " Хамас " не може да е част от уравнението ".

Говорителят на " Хамас " Абдел Латиф ал Кану реагира в Telegram на тези думи, като съобщи, че казаното от Кърби за бъдещето на Газа след " Хамас " е фикция и подсети, че палестинският народ е само този, който ще реши какво да бъде бъдещето му.

Дермър пък призна, че Израел ще се сблъска с компликации в деня след елиминирането на " Хамас ". 

" Кой ще ръководи Газа? Ако една палестинска мощ ръководи Газа за положителното на нейните жители и без да желае да унищожи Израел, тогава можем да дискутираме това ", съобщи той, представен от Франс прес.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР