Няма да има газ, ако го има - ще е

...
Няма да има газ, ако го има - ще е
Коментари Харесай

Депутати след изслушването на Петков и Николов: Няма да има газ, ако го има - ще е скъп

Няма да има газ, в случай че го има - ще е безценен.

Такива опасения показаха депутати от разнообразни парламентарни групи, откакто изслушаха министър председателят Кирил Петков и министъра на енергетиката Александър Николов. Двамата рапортуваха тъкмо по тематиката за доставките на природен газ в България.

Борислав Гуцанов от " Българска социалистическа партия за България " счита, че би трябвало да има сигурни доставки на допустимо най-изгодни цени. Това е визията на Българска социалистическа партия и се надявам, че ще се доближи точно до такова решение, уточни той, представен от Българска телеграфна агенция.

Според сътрудника му от левицата Владимир Маринов обаче обстановката с газа е извънредно притеснителна за България,а българското държавно управление към днешна дата не е намерило решение. То би трябвало да си дава сметка какво следва, тъй като сме в средата на юли, уточни депутатът. И изясни, че, когато търговията на газ е месец за месец, цената е по-висока, в случай че няма контракт за дълготрайни доставки.

Няма контракт за регулярни доставки, всичко е ден за ден, няма изясненост за есента и зимата, изрази безпокойствие Маринов. Той означи, че имаме настоящ контракт с " Газпром ", който не е преустановен.

Двата танкера от Съединени американски щати са разтоварени в Турция, те са от май месец със поръчка за юни, при търговията с газ поръчките са от месец за месец, отговори той на журналистически въпрос. И акцентира, че няма и дълготрайни контракти за американски газ.

По-красноречива прогноза от настояването през вчерашния ден на " Булгаргаз " за по-висока цена на газа за юли - с към 31-32 % спрямо предходния месец, няма, разяснява Маринов какви са упованията му.

Като тежка дефинира обстановката и Рамадан Аталай от Движение за права и свободи. Няма газ, доставки няма да има, а цената е по-висока, заключи той. От Движение за права и свободи не са задоволени, тъй като няма проект за изключителна обстановка. Според Аталай ръководещите би трябвало да обяснят на обществото какво вършат. Заседанието беше закрито, с цел да не чуят хората, добави той.

Заседанието беше закрито поради една цифра, която сподели министър-председателят, разяснява Искра Михайлова от ПГ на " Възраждане ". За следващ път бе скрита сериозната обстановка от обществеността с тези скрити съвещания, уточни тя. Газът ще бъде по-скъп, в случай че го има, тъй като през вчерашния ден на комисия стана ясно, че даже изпълнителните шефове на " Булгаргаз " и " Булгартрансгаз " обявиха в прав текст, че не са сигурни какъв брой газ ще има идващите месеци, сподели още Михайлова. По думите ѝ с 32 на 100 евентуално ще е по-скъп газът от юли. Вчера беше импортирано предложение от " Булгаргаз " с огромно забавяне, което накара бизнеса да работи на сляпо повече от седем дни, разказа депутатът актуалната обстановка.

Само ръководителят на ПГ на " Продължаваме Промяната " Андрей Гюров се държа оптимистично и успокои, че няма нищо притеснително.

Това, което се пробва да търси опозицията, е скандал по един проблем, който е прекомерно значим за страната, с цел да получава такова отношение, акцентира той. И изясни, че депутатите са получили информация какво е направено. Според Гюров са подхванати всички дейности, с цел да се отбрани ползата на страната.

Цената за юли месец, която " Булгаргаз " е поискала от КЕВР, е 186 лева и стотинки за МWh, което е рекордна цена за България, заяви по-рано на брифинг в Народно събрание някогашният енергиен министър Делян Добрев (ГЕРБ-СДС). По думите му съвещанието е засекретено, тъй като ръководещите не желаят да кажат, че през август цената ще продължи да нараства с двуцифрени темпове и не се знае дали въобще ще има газ. По думите му това ще принуди служебният кабинет да вкара ограничаващ режим на газа в България, ще би трябвало да реши кои фабрики да работят и кои не, кои лечебни заведения да употребяват газ и кои да се върнат на нафта. Ако пред държавното управление на Радев е заложена бомба, то пред идващия постоянен кабинет през зимата е заложена нуклеарна бойна глава, заключи Делян Добрев. И добави, че " Чирен " е цялостен единствено на 35 %.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР