Няма да има батерии, няма да има и ТЕЦ-ове. Това

...
Няма да има батерии, няма да има и ТЕЦ-ове. Това
Коментари Харесай

Делян Добрев: С две изречения може да се съсипе българската енергетика. В момента се случва точно това

Няма да има акумулатори, няма да има и ТЕЦ-ове. Това съобщи пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Делян Добрев, ръководител на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Той и посочи, че държавното управление на Кирил Петков при провеждането на договарянията за Плана за обективен преход се е съгласило да се понижат въглеродните излъчвания с 40%, на база 2019 година:

 

" Нашата информация, че Асен Василев е бил там еднолично и без да има позиция на страната, се е съгласил да се включи този текст. Всичките ни проблеми идват от две фрази на 113-а страница. Само с две фрази може да се съсипе българската енергетика. В момента се случва тъкмо това. Пише да се понижат въглеродните излъчвания с 40% спрямо 2019 година, а това е година, когато ТЕЦ-овете са работили малко. Да намалиш излъчванията на половина, значи тези ТЕЦ-ове да работят 3 месеца в годината. Как ще оцелеят мините и ТЕЦ-овете, в случай че работят 3 месеца в годината, а заплащат заплати за 12 месеца.... Промените в Плана за обективен преход бяха две - едната беше тази, а другата беше батериите. Ние още тогава казахме, че съгласно нас това е била някаква разменна монета - ние да се съгласим да си затворим въглищните централи, в случай че ни провиснал пари за акумулатори. Най-жалкото е, че тази седмица стана ясно, че и акумулатори няма да има заради други аргументи. Хем няма да има акумулатори, хем няма да има и ТЕЦ-ове ".

По думите на депутата от ГЕРБ " държавното управление се готви без търг и конкурс да похарчи 3,5 милиарда лв. за фотоволтаици и акумулатори, които не разкриват работни места ":

" В листата, който изтече тази седмица, са извънредно съмнителни компании, регистрирани в Люксембург и под дърво и камък още, на които никой не знае кои са притежателите. Този лист беше грижливо крит в продължение на месеци. Ние го видяхме, когато погледнахме докладната за Министерския съвет, знаете, че това беше точка за Министерски съвет в сряда, който те отложиха. Управляващите не отхвърлят, че го има този лист, а споделиха, че е станала неточност.... Този лист си остана в Плана, те изпратиха Плана със листата ".

Добрев акцентира, че средствата, които са за " Региони в преход ", би трябвало да се харчат въз основата на това какъв брой и какъв брой добре платени работни места ще разкрият:

" Ние ще настояваме да има транспарантна процедура и главният аршин да е компаниите, които разкрият най-вече и на-добре платени работни места, те да получат пари ".

Председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание разяснява и отпадането на дерогацията за съветски нефт от 1 октомври 2024 година:

" От дерогацията се облагодетелства единствено " Лукойл ". С удължаването на дерогацията за съветския нефт с още една година единственото, което вършим, е да финансираме режима на Путин. Тази дерогация не ни трябваше ".

" Лукойл " не е внесъл 1 стотинка във Фонда, макар че законът е в действие от 24 януари, уточни Делян Добрев и попита за какво няколко държавни управления подред не извършват този закон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР