Няма да има бързо решение на конфликта в Украйна, възможно

...
Няма да има бързо решение на конфликта в Украйна, възможно
Коментари Харесай

Доц. Георги Цветков: България закъснява с изпращането на боеприпаси

" Няма да има бързо решение на спора в Украйна, допустимо е след години там да има в допълнение развиване. На Балканите има евентуални гнезда на спорове " - по този начин разяснява актуалната обстановка доцент Георги Цветков, учител по национална сигурност и защита във Военната академия „ Георги С. Раковски “, пред NOVA. 

" Трябва да си даваме сметка, че не можем да влияем доста на войната. Това, което ни интересува повече, е по какъв начин държанието ни ще се отрази на помощта, която ние можем да желаеме при последващи неподходящи дейности, " добави той. 

" Така или другояче, ще се стигне, като най-малко, до изпращане на отбранително съоръжение и муниции " към Украйна, споделя специалистът. Той обърна внимание и на обстоятелството, че позицията ни е била потърсена още през цялото време на войната, само че безапелационният отговор закъснява:

" Трябваше да решим на втория ден, а не след месец. Проблемът е, че с такава неразбираема позиция България не просто не вдъхва убеденост на открито, а основава нерешителност и вътре в самото българско общество, " сподели още той.

Цветков подчерта и това, че потенциалът за спор в Украйна е бил осезателен от 2014 година насам и сега " не е време за диспути ": " Има, несъмнено, разнообразни позиции и погледи, само че в момента, в който стартира (бел.р. войната), България би трябвало да приказва в един глас. "  

Показаната нерешителност от страна на България, отваря врата пред дезинформацията и пробутване на " целенасочени внушения " за това, че България би трябвало да стои " по-прикрита " настрана:

" Такава позиция няма по какъв начин да ни направи другар на Русия. Може да докара единствено до това да загубим доверието на нашите съдружници. Ние ги назоваваме " сътрудници " - те не са сътрудници, съдружници са. "  

Доцентът означи осъществяването на изцяло превъоръжаване с оперативно-съвместима с НАТО техника като " основния проблем на българската защита ". 

" Имат жертви, имат опустошения, само че нямат желание да капитулират. Дали Украйна има сили? Убеден съм, тъй като два дни след началото на войната там стартира готовност, "  анализира той военната обстановка в Украйна. " Това са сили, които не могат да бъдат непосредствено включени в бойните дейности. Нуждаят се от време за подготовка и мисля, че това време към този момент мина и че забележим украинските сили да контраатакуват надалеч по-усилено. "

Според него " месеци " ни разделят от дипломатическо решение на войната. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР