Няма да има амнистия на задълженията на вероизповеданията, а разсрочване.

...
Няма да има амнистия на задълженията на вероизповеданията, а разсрочване.
Коментари Харесай

ГЕРБ се отказа от опрощаването на дълговете на мюфтийството

Няма да има прошка на отговорностите на вероизповеданията, а разсрочване. Новината оповестиха шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и финансовият министър Владислав Горанов.

Вижте повече детайлности от Надежда Василева, която следи тематиката.

Промените в Закона за вероизповеданията предвиждаха да бъдат опростени отговорности в размер на 8.2 млн. лева, по-голямата част от които на мюсюлманското изповедание.

ГЕРБ трансформираха позицията си след голям брой рецензии в общественото пространство, по тази причина че се толерира едно изповедание и са влезнали в договорка с Движение за права и свободи.

Как тъкмо ще се разсрочат отговорностите, ще стане ясно в идващите дни.

Критиките за опрощаване на задълженията на мюсюлманското изповедание са предиздвикали ръководещите да ревизират позицията си.
Цветан Цветанов - ръководител на ПГ на ГЕРБ: Правим отлагане на отговорностите, насъбрани до края на 2018-та година, а не амнистиране както беше до момента. Нито политическа партия ГЕРБ, нито ПГ на ГЕРБ, нито Министерски съвет има някаква сделка или извиване на ръце от страна на Движение за права и свободи. Това закупи към този момент и политически нюанс, което е неприемливо, когато приказваме за вероизповедания и вяра. Владислав Горанов - министър на финансите: Промяната в сходно решение още веднъж идва въз основата на публичните реакции и дебата, като крайната цел е законът да стане работещ.
Финансовият министър изясни, че отсрочката на отговорностите не е иновация, а действителен законов прийом.
Владислав Горанов - министър на финансите: През времето, през което отговорностите са отсрочени, те остават дължими и върху тях се начислява рента. През цялото време на отсрочването те са обезпечени с имущество в задоволителен размер.
Сега поради задълженията на мюсюлманското изповедание имамите не получават заплати.
Владислав Горанов - министър на финансите: Ще даде опция законът за вероизповеданията да извърши главната си цел - финансиране на възнагражденията на свещенослужителите от другите вероизповедания да могат да бъдат отчасти обезпечени със дотация от бюджета. Цветан Цветанов - ръководител на ПГ на ГЕРБ: Сега ще ми е забавно да видя каква ще е идната опорна точка на Българска социалистическа партия, тъй като сега една тематика, която те се заиграха, желаеха да си я трансфорат в съществена тематика, която и да я показват по време на изборите.
Движение за права и свободи отхвърлиха коментар за решението на ГЕРБ.
Хамид Хамид - Движение за права и свободи: Не съм чул, от вас слушам.
Патриотите са удовлетворени от развръзката.
Александър Сиди - Обединени патриоти, Вътрешна македонска революционна организация: Поздравяваме нашите сътрудници от ГЕРБ за това, че се вслушаха в рационалните причини на хората. Мюсюлманското изповедание е едно от всички вероизповедания на страната и не считаме, че някое от тях би трябвало да бъде толерирано.
Патриотите показаха, че отсрочването е верният път и е почтено и заслужено всеки да заплаща задълженията си.

От Главното мюфтийство обявиха пред Българска национална телевизия, че са взели решение да не разясняват измененията до окончателното приемане на Закона за вероизповеданията.
 След среща с Борисов: БПЦ и мюфтийството поддържат Закона за вероизповеданията След среща с Борисов: БПЦ и мюфтийството поддържат Закона за вероизповеданията
Премиерът Бойко Борисов се срещна с патриарх Неофит и основния мюфтия Мустафа Хаджи. Те разискаха измененията в Закона за вероизповеданията, които уреждат...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР