Няма да гласуваме машинно на местни и парламентарни избори, решиха

...
Няма да гласуваме машинно на местни и парламентарни избори, решиха
Коментари Харесай

На първо четене: Без машинен вот на местни и парламентарни избори

Няма да гласуваме машинно на локални и парламентарни избори, взеха решение депутатите с направените на първо четене промени в Изборния кодекс, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Предложението машинното гласоподаване да има само в изборите за президент и Европейски парламент пристигна от ГЕРБ, „ Обединени патриоти “ и „ Воля “, а в зала бе подкрепено с гласовете на 122 народни представители. 96 гласоподаваха с „ срещу “, а един се въздържа.

Аргументите на вносителите са свързани с това, че изборите с многомандатни изборни региони са доста по-сложни от останалите, а това постанова по-различни бюлетини, както и по-сложен програмен продукт. Вносителите се базират и на отчета на ЦИК за европейските избори, провели се у нас на 26 май, съгласно който машинното гласоподаване е безпричинно скъпо. Тогава такова се организира в 3 000 секции в страната, а последните промени в изборното законодателство предвиждаха на локалния избор наесен те да бъдат увеличени на 6 000.

Против предлагането и в поддръжка на машинния избор изрично се оповестиха останалите две парламентарно показани опозиционни партии – Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

За запазването на машинното гласоподаване на идните избори за общински съветници и кметове се застъпиха още някои от партиите отвън Народното събрание.

По предложение на ръководителя на правната комисия Анна Александрова пък срокът за оферти по законопроекта сред двете четения бе съкратен на 3 дни. Това обаче провокира бурната реакция на опозицията.

„ Искате оптимално бързо да прокарате тези промени преди ваканцията и умерено да си идете на морето “, съобщи Иван Иванов от Българска социалистическа партия. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР