Няма да е трудно да забележите пропастта между богатите и

...
Няма да е трудно да забележите пропастта между богатите и
Коментари Харесай

Двубоят Цървена Звезда - ПСЖ е сблъсък между Давид и Голиат

Няма да е мъчно да забележите пропастта сред богатите и бедните във футбола, когато " Пари Сен Жермен " гостува на " Цървена Звезда " в Белград в мача от Шампионската лига във вторник вечерта.

С бразилската звезда Неймар и френския вундеркинд Килиан Мбапе, 7 играчи на ПСЖ костват повече, в сравнение с целия тим на " звездашите ". Подкрепен от голямото благосъстояние на Катар, френският тим твърди, че има 65 млн. почитатели по целия свят - съвсем 10 пъти повече от популацията на Сърбия.

Това, което ще бъде по-малко явно, е другата им орис. Нещо, което демонстрира какъв брой зрелищно се усилва неравенството в европейския футбол през последните десетилетия, написа Bloomberg.

" Цървена звезда " има нещо, което френският клуб обезверено желае: успех в най-престижния европейски клубен шампионат. През 1991 година Съветският съюз и Балканите се разделиха, а тимът от тогавашната югославска столица подвигна елитния трофей - предходник на Шампионската лига.

 Спечелването на КЕШ през 1991 година е най-великият миг в историята на
Източник:

Спечелването на КЕШ през 1991 година е най-великият миг в историята на "Цървена Звезда "

Участието му през идната година може да бъде последното отвън предварителните кръгове, до момента в който се класира за груповата фаза на настоящето съревнование. Дори да победи ПСЖ, " Цървена Звезда " няма късмет да продължи в тазгодишните елиминации на шампионата. В първия мач в Париж славният клуб от Белград изгуби с тежкото 1-6.

" Рискът за клубове като " Цървена Звезда " е екзистенциален - един или два неприятни сезона могат да изложат на заплаха съществуването ни ", споделя в изявление за Bloomberg Стефан Пантович, основен действен шеф на сръбския гранд.

" По-слабите клубове би трябвало постоянно да имат късмет да играят против по-силните. Публиката желае това и въпреки че по-големите клубове считат, че без тях могат да получат повече пари ТВ права, го има и моментът " Давид против Голиат ", който притегля публика ", изяснява Пантович.

ПСЖ може сега да е богат клуб, само че беше малко повече от средняшки тим, който се бори с задълженията, преди телевизионният оператор Canal Plus да си купи дял от него, почти по времето, когато " Цървена Звезда " стана европейски клубен първенец. Впоследствие френският тим завоюва купата на страната си и към този момент несъществуващия шампионат за купата на носителите на национални купи (КнК).

 ПСЖ се гордее с най-скъпата си покупка - Неймар
Източник:

ПСЖ се гордее с най-скъпата си покупка - Неймар

През 2011 година ПСЖ пое по пътя към славата и се трансформира в европейски гранд, откакто беше платен от катарските притежатели. След това отборът от " Парк де Пренс " завоюва 5 от последните 6 трофеи във Франция и заплати рекордните 222 млн. евро за бразилската звезда Неймар.

Парижани към този момент не съумяват да завладеят Европа и се нуждаят най-малко от тъждество в Белград, с цел да продължат в идната фаза. Но пък към този момент си осигуриха рекордни доходи от ТВ права и спонсорски контракти.

Освен финансовите ограничавания, които срещат източноевропейските клубове в личните си национални шампионати, към този момент ще е по-трудно за тях да се класират за Шампионската лига, тъй като това право ще бъде непокътнато за класиралите се на челните места в най-големите 5 шампионати на континента - Англия, Испания, Италия, Германия и Франция.

" Много е мъчно за клуб от Сърбия да понижи тази разлика. Телевизиите ще заплащат повече от нужното за най-хубавите мачове и няма да остане доста от бюджета за всички останали. За тези клубове е доста мъчно да ги догонят ", счита Сам Боур, съветник по състезателен бизнес в Deloitte.

 Отборите от Висшата лига на Англия в никакъв случай не са били толкоз печеливши
Отборите от Висшата лига на Англия в никакъв случай не са били толкоз печеливши

Дори най-зле представящите се в топ дивизията печелят големи суми

Създаден след Втората международна война, с цел да помогне на бедните в Югославия, " Цървена Звезда " е тимът с най-вече трофеи в страната си. Клубът оцеля по време на бурните войни на Балканите и наказателните интернационалните наказания против страната.

Огромният триумф през 1991 година беше и лебедовата ария на златното потомство играчи на " звездашите ", които се разпръснаха през идващите няколко години. Рекордната продажба на клуба е от преди съвсем 20 години - прехвърлянето на халфа Деян Станкович в Лацио за към 20 млн. евро по днешните цени.

Сръбският тим сега е на обща стойност 43 млн. евро, съгласно уеб страницата Transfermarkt. Играчите на ПСЖ костват 20 пъти повече. Приходите на френския клуб са 486 млн. евро за сезон 2016-17 година, 122 млн. евро от които са от ТВ права.

През същия сезон " Цървена Звезда " е проработил общо към 16 млн. евро. Тимът отпадна от българския " Лудогорец " в квалификациите за Шампионската лига. Това прави минимални възможностите да последват образеца на френския си противник и да привлекат притежател с дълбоки джобове.

" Ще ни би трябвало здрав бизнес модел. И за това би трябвало да има вътрешно състезание, което да генерира ТВ права от най-малко 3 млн. евро на сезон за първите 5 клуба в Сърбия. Не виждам по какъв начин това ще се случи в обозримо бъдеще ", споделя Пантович.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР