Няма да е необходимо осигурените лица да представят документи пред

...
Няма да е необходимо осигурените лица да представят документи пред
Коментари Харесай

НОИ ще проверява безработните по служебен път

 Няма да е належащо обезпечените лица да показват документи пред Национален осигурителен институт за правото и установяване на размера на паричните компенсации при безработица. Институтът ще има опция по длъжностен път да ревизира осигурителния стаж, осигурителния приход и основанието за преустановяване на трудовото правно отношение, посредством което да дефинира размера на паричните компенсации при безработица.

Това е заложено в плана за смяна на Наредба 5 от 2002 година за наличието и реда за изпращане на уведомлението по член 62, алинея 5 от Кодекса на труда. Проектът е оповестен за публично разискване. От института считат, че по този начин ще се усъвършенства и процесът на разпределяне на паричните компенсации за безработица, заради обстоятелството, че информацията за основанието за прекратяването на трудовия контракт ще се подава в седемдневен период от прекратяването му, се показва в претекстовете за смяната, осведоми Нова тв.

Промяната ще е от изгода и за реализирането на правото за оборване на осъществено уволняване, доколкото служащите и чиновниците ще могат да правят информация за основанието за преустановяване на трудовия контракт, даже и когато работодателят не е извършил задължението си да им съобщи в период завършената трудова брошура и да им връчи по подобаващ ред заповедта за преустановяване на трудовия контракт, се показва още в претекстовете.

В Кодекса на труда е планувано, че в тридневен период от сключването или изменението на трудовия контракт и в седемдневен период от неговото преустановяване работодателят или упълномощено от него лице, е задължен да изпрати съобщение за това до съответната териториална дирекция на Националната организация за приходите. В момента липсва опция в уведомлението да се показва основанието за преустановяване на трудовия контракт, което също ще бъде променено излиза наяве още претекстовете за смяната.Предвижда се промените да влязат в действие от 1 март 2021 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР