Няма да допуснем механично слизане или качване на съдържание в

...
Няма да допуснем механично слизане или качване на съдържание в
Коментари Харесай

Галин Цоков: Няма да допуснем механично преместване на съдържание в учебните програми

Няма да допуснем механично " слизане " или " качване " на наличие в образователните стратегии, сподели пред публицисти министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

По думите му по препоръчаните за публично разискване промени в образователните стратегии са работили два екипа комисии. Те са работили по обособените стратегии през предните две години при двама разнообразни министри – през 2021 и 2022 година, уточни министърът. Той добави, че екипът му ще се съобрази с получените отзиви и мнения на преподаватели, оповестява Българска телеграфна агенция. 

„ Такива механични прехвърляния няма да допуснем от позиция на това, че с тези промени на образователни стратегии ние не желаеме да издаваме и нови учебници. Ние желаеме да се огледа по този начин наличието в тях, че да отпадне тъкмо фактологическата трудност в границите на едни или други образователни предмети. И по този метод в някаква степен да се олекотят образователните стратегии от позиция на това да остава повече време на учителя да работи самостоятелно, да работи екипно, в случай че би трябвало. Ако би трябвало, да работи и в допълнение с избрани деца “, сподели Цоков.

Според него смяната в образователното наличие би трябвало да е обвързвана с компетентностни рамки в образователните стратегии и с повече интердисциплинарност на образователното наличие, което да докара до различен модел на структуриране и на асимилиране на образователното наличие. Учебните стратегии би трябвало да са ориентирани освен към възпроизвеждане на познание, само че и към образуване на умеене, счита министърът.

Проф. Цоков заяви, че с негова заповед е формирана работна група, която разисква стандарт за ръководство на качеството в българското учебно обучение. Точно този стандарт за качество и неговото ръководство ще дадат механизми, съгласно които ще се дефинират критерии и знаци, които да демонстрират коя е качествената работа в учебно заведение, уточни той.

По думите на просветителния министър резултатът на учителите е друг в другите видове учебни заведения. Той описа, че е получил отчет за учебните заведения, в които всички зрелостници са получили слаби оценки. Това е неприятен резултат, само че въпреки това би трябвало да се има поради, че тези учебни заведения са подготвили учениците, с цел да стигнат те до зрелостни изпити, сподели министър Цоков. „ И в този момент, оттук насетне могат да работят следващата година, да речем, за повишение на триумфа и за позитивни резултати на зрелостните изпити. Те са постигнали доста тъкмо в това отношение “, добави той.

По-рано през днешния ден Цоков подписа анекс към груповия трудов контракт за системата на предучилищното и учебното обучение. От него излиза наяве, че учителските заплати се усилват с 15 %, в действие със задна дата от 1 януари 2023 година Още с подписването на днешния анекс със обществените сътрудници се разбрахме, че започваме да работим по подготовка за бюджета за 2024 година, сподели министърът. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР