Няма да допуснем да се засегнат правата на бесарабските българи

...
Няма да допуснем да се засегнат правата на бесарабските българи
Коментари Харесай

Не засягайте правата на бесарабските българи, предупреждават от Външно

Няма да допуснем да се обиден правата на бесарабските българи в Украйна за проучване на майчин език . Това увери вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя разяснява новия закон, забраняващ преподаването на всички предмети напълно на различен език, с изключение на украински. Българският по принцип се учи като незадължителен език в учебните заведения.

Министър Захариева напомни, че Украйна се е включила към Конвенцията за спазването на правата на малцинствата и посочи, че законът не е обнародван. Приет е на второ четене. " Това, което се случва ни тормози, несъмнено ", разяснява Захариева.

 Български евродепутати желаят анулация на закона за образованието в Украйна
Български евродепутати желаят анулация на закона за образованието в Украйна

Заради самодейността делегация на Екологичен потенциал ще сложи въпроса в Киев

По думите й обяснението от украинска страна е, че със закона желаят да укрепят езика си , защото имало доста учебни заведения, в които всички предмети се учат на различен език, а не на украинския.

Захариева разяснява още, че в закона се дава опция част от предметите да се учат на различен език, само че като незадължителен, а не като наложителен. Тя акцентира, че е дадена опция за европейските езици да се направи изключение .

" Премиерът Бойко Борисов ни разпореди първо да си свършим ние работата, да го осведомяваме какво е станало и той е подготвен всеки един миг да се чуе с президента на Украйна "

Захариева сподели още, че в свое писмо до външния министър на Украйна България, Румъния, Гърция и Унгария показват своето терзание от този закон и упорстват той да не засегне правата на малцинствата и образованието на майчин език. Писмото ще бъде изпратено и до Съвета на Европа и до ОССЕ.

Писмото е подписано от външните министри на България - Екатерина Захариева, на Гърция - Никос Кодзиас, на Румъния - Теодор Мелешкану, и на Унгария - Петер Сиярто. Писмото е адресирано до министъра на външните работи на Украйна Павло Климкин, до Генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд и до Върховния комисар на ОССЕ по въпросите на националните малцинства Ламберто Заниер.

Повод за това писмо са новите разпореждания на закона " За образованието " на Украйна. Според тях се планува опцията за образование на майчиния език на малцинствата до 5-ти клас, след което всички предмети (с някои вероятни изключения) ще се преподават единствено на украински език. Предвижда се и украинският език да стане единственият език на образование в системата на междинното, професионалното и висшето обучение .

По-рано денем по предписание на заместител министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева в Министерство на външните работи бе извикан представител на посолството на Украйна в София, оповестиха от Министерство на външните работи.

В диалога беше изразена загрижеността на българската страна за следствията за националното ни малцинство в Украйна от приемането на новия учебен закон. Украинската страна уточни, че новият учебен закон няма да промени правата на българското национално малцинство да учи майчиния си език . По думите на представителя на украинското посолство задачата на нормативния акт е да се " укрепи " използването на украинския език, който е държавен.

Българският дипломат в Киев Красимир Минчев се чака да организира среща в украинското министерство на външните работи, на която да изрази българската позиция по новия учебен закон на Украйна.

 Украинската просветителна промяна визира освен България, безапелационна Илияна Йотова
Украинската просветителна промяна визира освен България, безапелационна Илияна Йотова

Русия е нужен съдружник за битката с интернационалния тероризъм

" Малко по-особена е обстановката за България. Всъщност ние нямаме напълно българско учебно заведение. България разви неповторима мрежа от неделни учебни заведения, които са над 50. Също по този начин български език се учи и в украинските учебни заведения. Ние сме обезпокоени и не инцидентно има и обща самодейност с сътрудниците от европейски страни, които най-силно ще засегне този закон ", съобщи Захариева.

" Ние следим с внимание този въпрос и сме длъжни да им кажем, че няма да допуснем да се обиден правата на малцинствата там и проучването на майчин език ", добави министър Захариева.

Припомняме, безапелационна и бърза реакция на българските управляващи изиска и персонално министър председателят Бойко Борисов на последното съвещание на Министерски съвет през вчерашния ден. Той самият се ангажира да потърси контакт с президента Петро Порошенко по въпроса с образованието на български език в Украйна и отбрана на правата на българите, които живеят там от епохи, само че пазят националната си еднаквост.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР