Няма да допусна приемането на идеи, които не представляват ясна

...
Няма да допусна приемането на идеи, които не представляват ясна
Коментари Харесай

Ковачевски пред македонския парламент: Ние изразихме ясна позиция по френското предложение, няма преговори по въпросите за идентичността

Няма да позволи приемането на хрумвания, които не съставляват ясна отбрана на македонския език и еднаквост. Повтарям, че историческите въпроси не могат да бъдат аршин за рамката на договарянията с Европейски Съюз или с която и да е страна. Преговорите с Европейски Съюз би трябвало да стартират с междуправителствена конференция, преди да могат да бъдат въведени промени в Конституцията, които да включват черногорци, хървати, българи и други общности в преамбюла. " И Европейски Съюз, и България ще би трябвало да дадат гаранции, че няма да има други претенции ", сподели министър председателят Димитър Ковачевски в македонския парламент, оповестява македонското онлайн издание М.

По време на сесията, отдадена на парламентарните въпроси, депутатът Александър Николоски попита министър-председателя Димитър Ковачевски - дали ще подаде оставка, тъй като Македония, по думите му, е изправена пред национална злополука поради предлагането на Франция за решение на разногласието с България, увреждащ националните ползи за което, както той акцентира, наподобява, че към момента се водят договаряния.

„ Моят отговор на настояването за избори е негативен, а позицията ни в Брюксел по френското предложение беше ясна и съответна “, отговори Ковачевски.

„ Не би трябвало да има предварителни парламентарни избори. Изборите не са в полза на жителите при тези условия, когато държавното управление се грижи за националните ползи на всички жители, без значение от тяхната принадлежност. През миналия интервал, в сходство с резолюциите, признати в това заседание, министрите, без значение от тяхната етническа принадлежност, зачитат възгледите на този законодателен орган. Ние сме изразили такова отношение пред нашите европейски и натовски сътрудници. В Резолюцията на Европейската национална партия обаче има отказване на идентичността на македонския народ и там присъстваше висшата делегация на ВМРО-ДПНЕ, само че не видяхме изказване от вас, че сте срещу. Лесно е да се пазят ползите на страната от у дома. Но ние пазиме ползите си пред 27 страни от Европейски Съюз, а вие не се изказахте. Всички жители се борят за своя народен интерес и горделивост. Ние в Брюксел казахме това, което трябваше да се каже, без да обидим никого, нито у нас, нито в чужбина. „ Имах тази чест и се гордея с това “, сподели Ковачевски.

Николоски сподели, че Македония е получила най-лошото предложение спрямо всеки път. Македонската национална еднаквост, македонският език, просвета, история, традиция, македонският народ са непосредствено отричани, сподели той.

„ Немислимо е една Франция да внесе предложение, без да се съветва с двете страни. Делегации от Франция посетиха още Скопие и София. „ Те сигурно не бяха тук, с цел да прегледат забележителностите на Скопие “, сподели Николоски.

Отговаряйки на въпрос на различен народен представител, Ковачевски сподели, че отговорът е явен във връзка с разнообразни проектоидеи в Европейски Съюз за решение на въпроси, свързани с България.

„ За мен, за президента, за съдружните сътрудници и за жителите не са допустими хрумвания, които не демонстрират ясна отбрана на македонския език и еднаквост и които в многостранните договаряния с Европейски Съюз ще бъдат извънредно по въпроси, свързани със системата за заслуги. т.е. не би трябвало да има двустранни въпроси в многостранна рамка. Повтарям пред вас, че историческите въпроси не могат да бъдат аршин за рамката на договарянията с Европейски Съюз или която и да е организация. Преговорите с Европейски Съюз би трябвало да стартират с междуправителствена конференция, преди да могат да бъдат въведени промени в Конституцията, които да включват черногорци, хървати или българи в преамбюла. И Европейски Съюз, и България ще би трябвало да дадат гаранции, че няма да има други условия във връзка с нашите интеграционни процеси. Ако е по този начин, ние сме подготвени да приказваме. „ Като всяка друга страна, ние би трябвало да влезем в Европейски Съюз с всичките си разлики, които ще бъдат уважавани, както почитаме разликите на другите хора “, сподели Ковачевски.

Той акцентира, че страната ни почита всички етнически, религиозни и други разлики, преодолявайки статута на „ страна в плен “ и че 45 % от вътрешното законодателство е в сходство с европейското. В тази връзка, сподели министър-председателят, имаме повече хармонизирани закони с Европейски Съюз, в сравнение с някои страни, които към този момент договарят с Европейски Съюз.

В този подтекст Ковачевски акцентира на образеца на „ Отворени Балкани “, която е самодейност, учредена на европейските полезности за свободно придвижване на хора и материални богатства.

„ Поразен съм, когато страни, които са в Европейски Съюз и нямат граничен режим, ни оферират средства за възстановяване на граничния режим. „ Това е задължението на „ Отворени Балкани “ в тази посока “, акцентира Ковачевски.

„ Някой ден ще бъдем член на Европейски Съюз. „ Защото се държим по европейски и заслужаваме участието “, приключи полемиката Ковачевски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР